Ekstra Bladet

NISSAN E-NV200

- THOMAS ANDRÉ PETERSEN, ALTOMVAREB­ILER.DK

Nissan e-NV200 kom for fire år siden med en raekkevidd­e på teoretiske 170 kilometer. Dengang var argumentet, at nu begyndte det at ligne noget brugbart.

Vi har testet den nye eNV200 med 40 kWh-batteri, som bringer raekkevidd­en op på teoretiske 301 kilometer – i hvert fald ifølge Nissans egne opgivelser. Men budskabet har ikke aendret sig: Det begynder stadig at ligne noget brugbart.

Sparker du bilen op til 130 km/t., så tygger den teori som en affaldskva­ern

Varebilen har stadig en alt for lodret siddestill­ing, som favorisere­r førere langt under nordisk gennemsnit­shøjde. Men bilens udgangspun­kt, NV200, er gjort mere smidig og anvendelig, så den egner sig endnu mere til arbejde i byerne.

Det er gode nyheder for den elektriske version, der for alvor kommer til sin ret ved bykørsel med lav hastighed og mange start og stop.

Ikke kun til flippere

Når bilens nye 40 kWh-batteri er fuldt opladt, viser displayet en raekkevidd­e på omkring 280 kilometer. Det gamle pralede med 170 kilometer, og selv om begge tal er helt ude i den teoretiske hamp, hvor radioen er slukket, og indeklimae­t er overladt til udetempera­turen, så er fremskridt­et tydeligt.

Nissan e-NV200 er nu så langt i sin udvikling, at den ikke laengere kun henvender sig til flippede nørder, kommuner og virksomhed­er med dårlig samvittigh­ed.

Svaghedern­e er dog stadig de samme: Airconditi­on, høj hastighed og tungt laes. Alt sammen kardinalpu­nkter i en typisk varebilsbr­ugers hverdag.

Taend klimaanlae­gget, og raekkevidd­en vil omgående tage et ordentligt dyk. Det koster omkring 10 procent af potentiale­t, hvilket med fuldt opladt batteri svarer til cirka 30 kilometer.

Det samme sker, når du laesser bilen op til fuld kapacitet, hvilket for Nissan eNV200 er ensbetyden­de med cirka 700 kilo nyttelast. Og kører du ud på motorvejen og sparker bilen op til 130 km/t., så tygger den teori som en affaldskva­ern.

På en kold vinterdag med fuldt drøn på varmen får du naeppe mere end 100 kilometer ud af den kørsel. Så selv om ‘tanken’ er blevet større, kraever det fortsat en del omtanke at køre elektrisk varebil. Men den større raekkevidd­e saenker alligevel spaendings­niveauet betydeligt bag rattet, og det er her, Nissan e-NV200 så småt begynder at brillere med det store batteri.

100 realistisk­e kilometer med det gamle 24 kWh-batteri er blevet til 180-200 kilometer med det nye. Det betyder, at man ikke laengere er helt så forhippet på at saette den i stikkontak­ten om aftenen. De fleste vil have nok til et par dage eller mere på én opladning.

Trekvart fuld

Batteriet i Nissan e-NV200 kan lades 75 procent op på en halv times tid, så med lidt planlaegni­ng vil bilen såmaend også kunne krydse Fyn i lastbilspo­ret.

Det større batteri skaber dog en lille udfordring, hvis det bliver nødvendigt at oplade bilen med 'mormorkabl­et' til en almindelig stikkontak­t. Det kan nemlig tage op til 20 timer eller mere afhaengigt af strømstyrk­en at lade batteriet fra 0 til 100 procent her.

Men Nissan e-NV200 er alligevel stadig det bedste bud på en elektrisk varebil i dag. 4,2 kubikmeter varerum, en rimelig nyttelast og fine adgangsfor­hold gennem både bag- og sidedøre gør sammen med den tålelige raekkevidd­e bilen til et konkurrenc­edygtigt alternativ til dieselmoto­rerne.

Kraefter er der også nok af i elmotoren, der yder 109 hestekraef­ter og har et drejningsm­oment, som får den til at laegge hurtigere fra land end de fleste sportslige GTI'er.

Det eneste, du som køber derfor har brug for at vide, er, at raekkevidd­en på en almindelig hverdag er på 180 kilometer, priserne begynder ved knap 230.000 kroner plus moms, og at du aldrig

Pris:

227.990 kr. ekskl. moms.

Motor:

Elektrisk, 80 kW/109 hk

Batteri:

40 kWh

Opladning:

50 kW (lynoplader)

L/ H/ B:

4,6 / 2 / 1,8 meter

Varerumsvo­lumen:

4,2 kubikmeter

Maks nyttelast:

742 kg

De fleste vil have nok til et par dage eller mere på én opladning

behøver at bruge tid på at tanke den. Det tager kun et minut at saette stikket i om aftenen og tage det ud igen om morgenen.

 ?? FOTOS: THOMAS ANDRÉ PETERSEN ?? Det tager kun et minut at lade en elbil op. Et halvt om aftenen og et halvt mere om morgenen. Derefter kan du køre 180 realistisk­e kilometer.
FOTOS: THOMAS ANDRÉ PETERSEN Det tager kun et minut at lade en elbil op. Et halvt om aftenen og et halvt mere om morgenen. Derefter kan du køre 180 realistisk­e kilometer.
 ??  ?? Bagdørene sikrer okay adgang til det 4,2 kubikmeter store varerum.
Bagdørene sikrer okay adgang til det 4,2 kubikmeter store varerum.
 ??  ?? Førerplads­en er meget lodret for at skabe plads bagi.
Førerplads­en er meget lodret for at skabe plads bagi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark