Ekstra Bladet

’MIN FREMTID LIGGER I DE HER KURSER. JEG SKAL I ARBEJDE, SÅ SNART JEG ER FAERDIG MED AT SIDDE HER’

Flere og flere tager korte og lange erhvervsud­dannelser, mens de afsoner deres straf i danske faengsler. En uddannelse kan sikre en fremtid uden kriminalit­et

- FREDERIK TILLITZ

Med gule hjelme og smøger i kaeften er en gruppe indsatte ved at hejse et otte meter højt stillads naer den pigtrådsbe­skyttede port, der er indgangen til Jyderup Faengsel på Vestsjaell­and.

En af de unge fyre kravler op og laver pushups på den nederste del af stilladset, mens to af hans medindsatt­e forsøger at få det til at stå vandret ved hjaelp af vaterpas og tommestok.

I gruppen af indsatte bliver der talt gadedansk, og størstedel­en ønsker ikke, at der bliver taget billeder af dem, hvilket de flere gange skal forsikres om ikke sker. Men med stor koncentrat­ion og håndvaerks­snilde stykker de stilladset sammen, så det vokser bid for bid.

De indsatte er på et treugers AMU-kursus i stilladsop­bygning, der bliver tilbudt i samarbejde med FA-stillads, FagAkademi­et, Fonden High:Five og Jyderup Faengsel.

Det er et tilbud, som skal give de indsatte noget faglighed at komme ud til, når de på et tidspunkt har afsonet deres straf.

- Det giver mig rigtig meget, for jeg har ikke noget at falde tilbage på. Så nu har jeg noget at lave, som mine kammerater også laver, siger Nick Jensen, der sidder inde i Jyderup Faengsel for røveri, tyveri og indbrud.

Han er født og opvokset i Jyderup, men som han selv siger med et smil på laeben, så er det første gang, han bor her i faengslet. Han saetter pris på de muligheder, han får ved at tage stilladsku­rset.

- Så har man noget at komme ud til. Jeg har før vaeret ude seks dage, så kom jeg ind igen, siger han.

Ifølge Nick Jensen har han allerede nu en aftale med en stilladsvi­rksomhed, når han har afsonet sin straf.

- Jeg synes, det er fedt, at vi har de her muligheder. Rigtig fedt. Det er med til, at vi bliver aktiveret. Så kan vi komme ud bagefter og have mulighed for at få penge på lommen i stedet for at vaere broke, siger han.

Hvert år bliver 8000-9000 indsatte løsladt fra de danske faengsler og arresthuse, og langt de fleste går direkte ud af faengselsp­ortene og ind i ledighed.

Bygge ind i skyerne

Alex Thuesen fra FA-stillads og Lars Kure, der er direktør i Fagakademi­et, står og holder øje med stilladsby­gningen fra sidelinjen. Det er første dag i AMU-kursets sidste og tredje uge, og de indsatte er ved at have styr på teknikken.

- Det, vi får ud af det her, er nogle mennesker, der er laert ordenligt op, som kan komme ud og arbejde i vores virksomhed, siger Alex Thuesen, der selv er stilladsmo­ntør, og fortsaette­r:

- Der er mangel på stilladsar­bejdere, så hvis man har åbnet en mulighed for at tage uddannelse­n her, så er det rigtig godt for arbejdsmar­kedet. Vi er helt overordnet interesser­et i at få flere ind branchen.

Lars Kure tilføjer:

- Det er også rigtig godt, at Alex her ikke blot er underviser, men går derude og arbejder. Så for nogle af dem, der skal videre ud i virksomhed­en, er Alex den første, de møder, når de kommer ud, siger han. i

I Jyderup og Horserød Faengsel har Fagakademi­et siden 2013 haft mere end 300 elever igennem uddannelse­skurser.

- Jeg tror, vi vaekker noget motivation – et ønske om at lave noget andet end bare ballade. Derfor tror jeg, det er vigtigt at invitere nogle folk fra branchen ind og undervise. Det lugter lidt mere af den virkelige verden, siger han.

87 procent af dem, der er tilmeldt kurset fra begyndelse­n, gennemføre­r det, og derefter følger en form for virksomhed­spraktik. Ud af dem, der kommer ud på den anden side, er det størstedel­en, der kommer til at arbejde med faget.

Antallet er fordoblet

Jyderup Faengsel tilbyder ud over de korte AMU-kurser også laengere EUD-kurser. Indsatte kan få tilbudt kurser i blandt andet køkkenet, tømrervaer­kstedet, gartneri-

Så har man noget at komme ud til. Jeg har før vaeret ude seks dage, så kom jeg ind igen

Det lugter lidt mere af den virkelige verden

 ?? FOTO: FREDERIK TILLITZ ?? Kim Tvebo er den eneste blandt de indsatte, der har taget al sikkerheds­udstyret på til dagens stilladsop­saetning i Jyderup Faengsel.
FOTO: FREDERIK TILLITZ Kim Tvebo er den eneste blandt de indsatte, der har taget al sikkerheds­udstyret på til dagens stilladsop­saetning i Jyderup Faengsel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark