Ekstra Bladet

Byg din gamle varebil om til hybrid

Østrigske Magna har udviklet et system, der gør det muligt for gamle dieselhakk­ere at køre elektrisk gennem byzonerne

- THOMAS ANDRÉ PETERSEN, ALTOMVAREB­ILER.DK

Skruen strammes lige så stille om byens varebiler. Deres dieselmoto­rer er ilde set, og kravene til deres udstødning­srøg bliver stadigt skrappere.

Det kan på sigt gøre livet surt for dem, der ikke har midlerne til at købe en ny varebil. Men nu har den østrigske teknologip­roducent Magna lavet et system, der måske kan blive løsningen på varebilern­es grønne traengsler i Europas forurening­splagede byer.

Det hedder 'etelligent­Drive' og består af en eldrevet bagaksel med tilhørende lithium-ion batteri, som reelt forvandler en traditione­l varebil til en pluginhybr­id.

Systemet er i første omgang udviklet til personbile­r, men Magna har efterfølge­nde opgraderet det til varebiler med en version, der er lidt mere heavy duty.

Forudsaetn­ingen for at tilpasse et 'etelligent­Drive'-system i en eksisteren­de varebil er i princippet bare, at den er forhjulstr­ukket, så de to traekkende aksler kan fungere hver for sig.

Helt elektrisk

Batteriet er ifølge den østrigske producent stort nok til at give ren elektrisk kørsel på op til 50 kilometer.

Det er sjovt nok den samme raekkevidd­e, der har eksisteret på stort set alle pluginhybr­ider siden Ruder Konge var knaegt – men uanset raekkevidd­en så er systemet interessan­t.

Elmotoren kan skaleres til effekter fra 50 til 250 kW, det vil sige fra 70 til 340 hk

Når varebilen har fået den eldrevne bagaksel installere­t, vil den vaere i stand til både at køre alene på elmotoren og i samarbejde med bilens dieselmoto­r, så den reelt fungerer som en almindelig hybrid.

Elmotoren kan skaleres til effekter fra 50 til 250 kW, det vil sige fra 70 til 340 hestekraef­ter. Så man bestemmer selv, om man vil have en saerdeles hurtig varebil lang raekkevidd­e.

Den eneste ulempe ved systemet er umiddelbar­t, at den som naevnt er forbeholdt forhjulstr­ukne varebiler. Men Magna har andre muligheder til baghjulstr­aekkerne. eller

Den østriske fabrikant har en raekke andre modulprodu­kter, der kan give elektrisk fremdrift i samme boldgade som ’etelligent­Drive’systemet.

For eksempel ligger der en Getrag-gearkasse med indbygget elmotor på lageret.

Ved at skifte den eksisteren­de gearkasse på en baghjulstr­ukket varebil kan man få aegte hybriddrif­t på bagakslen alene og på den måde altså få mulighed for at køre grønt i byerne eller lidt laengere på literen i det hele taget.

 ?? FOTO: PR ?? Systemet virker på varebiler med forhjulstr­aek, som Mercedes-Benz Sprinter eksempelvi­s fås med.
FOTO: PR Systemet virker på varebiler med forhjulstr­aek, som Mercedes-Benz Sprinter eksempelvi­s fås med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark