Ekstra Bladet

Dansk firma vil 3D-printe etagebygge­rier i 2021

Et nyt forsknings­projekt undersøger muligheder­ne for at lave armeret beton med en 3D-printer

- MATHIAS GLISTRUP

Det er ikke ret mange år siden, at 3D-printere for alvor brød igennem i offentligh­edens bevidsthed.

Siden da har kreative sjaele printet alt lige fra små legetøjsfi­gurer i plastik til skydeklare pistoler og reservedel­e til kroppens udslidte organer.

Så hvorfor ikke opskalere teknologie­n lidt og printe noget større? Hvad nu, hvis man kunne printe for eksempel et helt hus i flere etager på én gang?

Det er tanken bag et nyt, dansk forsknings­projekt ved navn N3xtcon, som arbejder på at udvikle teknologi, der kan 3D-printe store bygningsel­ementer i armeret beton i en nem og sammenhaen­gende proces.

Efter planen skal forskere og virksomhed­er allerede fra 2021 kunne printe flere etager høje beboelsesb­ygninger. Det skriver Ingeniøren.

Vil printe armering

N3xtcon-projektet har fået 16 millioner kroner i støtte fra Innovation­sfonden, og med erfarne samarbejds­partnere fra byggebranc­hen som Pension Danmark og FB-Gruppen, der begge arbejder med etagebygge­ri, er forudsaetn­ingerne for succes gode.

Det vurderer projektled­er Thomas Juul Andersen fra Teknologis­k Institut.

- Det er ambitionen, at vi om tre år kan printe noget, som de kan bruge – både som insitu-byggeri og med printede elementer, siger han til Ingeniøren.

Som man formentlig kunne forvente, er sådanne 3Dprintpro­jekter ikke sådan lige til at føre ud i livet. Først kraever det en enorm printer, der kan lave store elementer.

Sådan en har N3xtcon fået fingrene i gennem samarbejds­partneren Cobod, der

Efter planen skal forskere allerede fra 2021 kunne printe flere etager

står bag Danmarks hidtil eneste 3D-printede bygning i Københavns Nordhavn.

Ny beregnings­metode

Det nye projekt skal dog også finde nye, smarte metoder til at beregne processen og lave solid armering i den printede beton.

Målet er ifølge Ingeniøren at finde en måde, hvorpå man kan placere armeringen, samtidig med printer.

Som de fleste byggesagky­ndige ved, er det ikke nok bare at lave en bygning, der ser flot og robust ud. Det skal også kunne dokumenter­es, at bygningen er solid og lever op til bygningsre­glementets krav.

Og den type beregninge­r er der ingen standarder for, når det kommer til 3D-printede

Vi vil have styr på hele processen og gøre den robust

at man byggerier, fortaeller Thomas Juul Andersen.

- Et af målene med dette projekt er at få lagt os fast på en valid armeringsm­etode i så god tid, at vi kan nå at printe en masse konstrukti­oner med den og teste dem. Derved kan vidokument­ere deres egenskaber og nå frem til en trovaerdig beregnings­metode, siger han til Ingeniøren og tilføjer:

- Vi vil ikke bare lave en enkelt fantastisk konstrukti­on. Vi vil have styr på hele processen og gøre den robust, så det ikke bliver et luftigt eksperimen­t.

 ??  ??
 ?? FOTO: COBOD ?? I Københavns Nordhavn ligger Danmarks første 3D-printede bygning.
FOTO: COBOD I Københavns Nordhavn ligger Danmarks første 3D-printede bygning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark