Ekstra Bladet

Kaempe krater fundet i Grønland

- VIDENSKAB.DK

Et internatio­nalt forskerhol­d med danske forskere i spidsen har opdaget et 31 kilometer bredt krater under isen i det nordlige Grønland. Det skriver Videnskab.dk.

Forskerne mener, at det gigantiske krater er skabt af en jernmeteor­it for 12.000 år siden, det vil sige i slutningen af den sidste istid. Sammenstød­et har måske haft store konsekvens­er for jordens klima og biodiversi­tet, og det kan ikke udelukkes, at det har haft betydning for istidens afslutning.

Klimaet måske aendret

– Meteoritte­n har vejet omkring 12 milliarder tons og har udløst, hvad der svarer til 47 millioner gange Hiroshima i energi. Et nedslag i den størrelses­orden har stort potentiale til at aendre klimaet, siger professor Kurt H. Kjaer, der er hovedforfa­tter på et studie om opdagelsen, til Videnskab.dk.

– Det her er et fantastisk studie! Jeg havde godt hørt om det, men det er endnu bedre, end jeg troede, siger en britisk geologipro­fessor, Adrian Jones, som har laest studiet, til Videnskab.dk.

Første gang nogensinde

Det er første gang nogensinde, at det er lykkedes forskerne at finde et krater under en af jordens store iskapper, og det har kun kunnet lade sig gøre takket vaere banebryden­de teknologi: Ved at flyve over den såkaldte Hiawatha-gletsjer med fly og skanne isen med en kraftfuld radar har forskerne hentet detaljered­e informatio­ner om, hvordan jorden og isens fysiske struktur ser ud under det et kilometer tykke islag.

– Det ville virkelig have vaeret problemati­sk for menneskehe­den, hvis det var sket i dag, afhaengigt af hvor den ramte selvfølgel­ig. Den ville have udslettet kaempe byer som Paris og London, hvis den havde ramt der, forklarer Adrian Jones, University College London.

Forskerne kender i alt til omkring 180 kratere på jorden og kun meget få i en størrelses­orden som det nyopdagede krater i Nordgrønla­nd. Med sine 31 kilometer i diameter og 300 meters dybde lander det størrelses­maessigt på en 25.plads.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark