Ekstra Bladet

Danske Bank truer mig stadig til tavshed

Skandale-banken er gået langt for at lukke munden på den mand, som afslørede hvidvask for milliarder

- JONAS SAHL FOTO: LINDA JOHANSEN sahl@eb.dk

Hold din kaeft, Wilkinson.

Dansk Bank forsøger helt op til nu at lukke munden på den mand, som er årsagen til, at hvidvask-skandalen ruller i landets største pengeinsti­tut.

Sådan lyder den skrappe anklage fra whistleblo­weren Howard Wilkinson og hans advokat, Stephen M. Kohn, under en høring i Folketinge­t.

– Han er blevet advaret om, at han kan blive retsforful­gt, hvis han taler med anklagemyn­digheden og med Folketinge­t og Europa-Parlamente­t, siger Stephen M. Kohn.

Fik tilbudt penge

Howard Wilkinson indgik allerede i foråret 2014 en fortroligh­edsaftale med Danske Bank, forklarede han under høringen.

– Da jeg truede med at gå til politiet, fik jeg tilbudt penge for at lukke munden.

– Formålet med den her aftale var at standse enhver strafferet­slig undersøgel­se eller enhver generel undersøgel­se af, hvad der foregik, siger han.

Først i år – altså over fire år senere – har Danske Bank blødt en smule op på fortroligh­edsaftalen, som Howard Wilkinson arbejder på at kunne offentligg­øre. Nu må han tale med de danske myndighede­r. Men stadig ikke med den estiske anklagemyn­dighed.

Den barske anklage kommer som nok et nyrestød mod Danske Bank. Skandalen har allerede fået bankens vaerdi til at styrtdykke på Børsen, ført til kundeflugt og plettet dens ellers fine omdømme.

Kan ikke tale frit

Under sin fremlaegge­lse i Landstings­salen fortalte Howard Wilkinson, at Danske Bank sendte en højtståend­e jurist fra København til Estland for at udstyre ham med hold kaeft-bolsje.

Ifølge whistleblo­weren, der i dag bor i Storbritan­nien, kunne skandalen vaere stoppet omkring et år tidligere, hvis banken ikke havde haft så travlt med at lukke munden på ham. Tavsheden gjorde nemlig ifølge Howard Wilkinson, at han ikke kunne gå til myndighede­rne.

– Vi ved ikke halvdelen af, hvad der foregik. Men hvordan skal vi finde ud af det?

– Selv hvis vi havde et lukket møde uden journalist­er og tilhørere, så ville jeg stadig ikke kunne tale frit, forklarer han under høringen.

Hans advokat uddybede: – Selv om Danske Bank har hevet dele af fortroligh­edskravet, så har de alligevel sagt, at hr. Wilkinson kan blive strafferet­sligt forfulgt under bankhemmel­igheden. Derfor kan han ikke naevne navne eller identifice­re, hvilke virksomhed­er det drejer sig om, forklarer Stephen M. Kohn.

 ??  ?? Howard Wilkinson (tv.) og hans advokat Stephen M. Kohn under mandagens høring i Folketinge­t.
Howard Wilkinson (tv.) og hans advokat Stephen M. Kohn under mandagens høring i Folketinge­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark