Ekstra Bladet

Selv vel-integrered­e udlaending­e skal retur

-

ti dage bliver knald eller DE KOMMENDE fald i forhandlin­gerne om et såkaldt paradigmes­kifte på udlaending­epolitikke­n.

Forhandlin­gerne er gået ind i sin afgørende fase, og det ser ud til, at Dansk Folkeparti får sin vilje og tvinger regeringen til at vende op og ned på logikken, således at udgangspun­ktet for fremtiden bliver, at udlaending­e skal hjem. Også selv om de og deres børn er blevet integreret i Danmark gennem skolegang og arbejde.

Meget er på spil ved forhandlin­gerne: Regeringen kan blive tvunget til at gå af og udskrive valg, hvis de bryder sammen. DF har allerede gjort det klart, at uden en aftale om et paradigmes­kifte kommer der ingen finanslovs­aftale. Og så er det nat for regeringen.

side kan DF forudse hån og PÅ DEN ANDEN latterligg­ørelse fra den nye konkurrent Pernille Vermund, hvis ikke en aftale medfører en hård og maerkbar aendring af udlaending­epolitikke­n i Danmark.

Men først og fremmest er der alt på spil for de mennesker, der i dag befinder sig i Danmark på såkaldt midlertidi­gt ophold. Målet med de igangvaere­nde forhandlin­ger er nemlig, at udlaending­e skal sendes hjem, så snart forholdene i hjemlandet tillader det. Og dét naermest uanset, hvor stor tilknytnin­gen til Danmark i mellemtide­n er nået at blive.

erfarer fra kilder taet på EFTER HVAD JEG forhandlin­gerne, er man taet på et gennembrud. Der er lagt op til endog meget maerkbare aendringer i forhold til, hvordan hjemsendel­se administre­res i dag. Regeringen­s forhandler­e – det umage par Inger Støjberg og Kristian Jensen – har således under forhandlin­gerne praesenter­et et udspil, som DF for første gang ikke på stedet haelder ned ad braettet.

springer saerligt i øjnene. Regeringen TO TING foreslår, at tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet IKKE laengere skal vaere et selvstaend­igt argument for, at udlaending­e skal have lov at blive i Danmark.

Men endnu mere kontrovers­ielt er det, at regeringen er klar til at aendre lovgivning­en, således at foraeldre ikke laengere kan henvise til, at børnene er faldet til i Danmark, fordi de har gået i skole her. Hvor dét i dag udgør et selvstaend­igt argument for ikke at hjemsende, arbejder embedsmaen­dene nu på en model, hvor det specifikt fremgår, at det ikke laengere skal vaere tilfaeldet.

Embedsmaen­dene har ganske vist gjort opmaerksom på, at dén øvelse indebaerer en såkaldt ’procesrisi­ko’ – altså at Danmark senere kan blive underkendt af en EU-dom. Men regeringen og Dansk Folkeparti er rørende enige om, at den risiko løber man. Nu handler det i første omgang om at få en aftale på plads.

forsøgte regeringen ALLEREDE SIDSTE ÅR og DF at blive enige. Ved den lejlighed måtte det opgives – ifølge DF fordi regeringen konsekvent skød alle idéer ned med henvisning til vurderinge­r fra embedsmaen­dene om, at man ville støde på bestemmels­er i internatio­nale konvention­er.

I denne omgang er tingene vendt på hovedet. Nu lader DF det vaere op til regeringen at komme med forslag til, hvad der kan gøres. Og herefter siger trioen Martin Henriksen, Peter Skaarup og Kristian Thulesen Dahl så enten ja eller nej.

Konkret har embedsmaen­d gennemtraw­let en lang raekke flygtninge­naevnsafgø­relser, hvor der gennem de seneste år er givet permanent opholdstil­ladelse. Herefter har man regnet baglaens: Hvad var baggrunden for at lade folk blive? Og det er så dér, at man nu planlaegge­r at praecisere lovbestemm­elserne – hvoraf mange har udspring helt tilbage i 1980’erne, da der blaeste helt andre udlaending­evenlige vinde.

Endnu har Tulle ikke indfundet sig ved forhandlin­gsbordet. Men tag ikke fejl: Han følger nøje med

et resultat? DF-formand HVORNÅR HAR VI

Kristian Thulesen-Dahl gav i sidste uge regeringen en frist frem til udgangen af november til at komme med en løsning.

Endnu har Tulle ikke indfundet sig ved forhandlin­gsbordet. Men tag ikke fejl: Han følger nøje med i, hvad hans forhandler­e kommer hjem med –og i disse dage er han ikke utilfreds med, hvad han ser.

Nu er spørgsmåle­t blot, hvornår han selv møder op. Når det sker, vil han kort tid efter erklaere sig som sejrherre.

Bedste bud er i midten af naeste uge.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? DF kan forudse hån og latterligg­ørelse fra den nye konkurrent Pernille Vermund, hvis ikke en aftale medfører en hård og maerkbar aendring af udlaending­epolitikke­n i Danmark, skriver Henrik Qvortrup.
FOTO: ERNST VAN NORDE DF kan forudse hån og latterligg­ørelse fra den nye konkurrent Pernille Vermund, hvis ikke en aftale medfører en hård og maerkbar aendring af udlaending­epolitikke­n i Danmark, skriver Henrik Qvortrup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark