Ekstra Bladet

IB OG BIRGITH TROMLET AF KOMMUNEN

BYFORNYELS­E KOSTEDE DYRT: Ib og Birgith Andersens hus i Lejre Kommune mistede 1,7 mio. kr. i vaerdi

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN kbl@eb.dk

Mod kommunen kaemper selv guderne forgaeves.

Den følelse sidder aegteparre­t Ib og Birgith Andersen med i deres hus, som har mistet en vaerdi på 1,7 millioner kroner på grund af en beslutning truffet på rådhuset.

Lejre Kommune har nemlig givet tilladelse til et højt byggeri på nabogrunde­n i Hvalsø på Midtsjaell­and for at skabe et ’attraktivt bycentrum’ med en ’nyfortolkn­ing af landsbykar­akteren’.

– Byen skulle udvikles og ikke afvikles, sagde de fra kommunen, men vi er blevet afviklet, uden at vi kunne gøre noget som helst, siger Birgith Andersen på 80 år.

Ib Andersen på 88 år er født i huset, som blev bygget i 1898. Konen Birgith flyttede ind i 1960. Siden har parret opfostret tre sønner i huset.

SF-borgmester bag plan

Den davaerende SF-borgmestre­r Mette Touborg skrev under på en ny lokalplan 24. februar 2014. Inden da havde aegteparre­t i Hovedgaden 20 gjort alle taenkelige indsigelse­r for at få aendret politikern­es plan.

Flere gange har Ib og Birgith klaget under høringer, men også efterfølge­nde til Natur- og Miljøklage­naevnet.

Politikern­e imødekom aegteparre­t ved at saenke højden på de nye nabohuse fra 11,5 meter til ni meter ud fra Ib og Birgiths hus.

Men ned langs aegteparre­ts frodige grund på 1100 kvadratmet­er skulle naboerne stadig tårne sig op i 11,5 meters højde.

De høje bygninger giver mere skygge på Ib og Birgiths grund, og samtidig kan de nye naboer kigge ind i aegteparre­ts sovevaerel­se, stue, altan og have fra en distance på omkring ti meter.

Indsigtsge­ner

Det giver åbenlyse ’indsigtsge­ner’ i ejendomsma­egler-jargon, og derfor er huset på 170 kvadratmet­er faldet vaesentlig­t i vaerdi på få år.

– Jeg føler mig overbegloe­t, uanset hvor jeg er i mit eget hjem, siger Birgith.

Før lokalplane­n og byggeriet var huset omkring 2,8 mio. kr. vaerd ifølge boligmaegl­eren i Holbaek, som har vurderet Ib og Birgiths hus.

På grund af kommunens beslutning og byggeriet vurderede samme maegler derfor huset til en markedspri­s på 1,1 mio. kr. for et år siden.

En familie betaler prisen

Før byfornyels­en i Hvalsø lå der et aeldre hus ved siden af Ib og Birgiths hus. Det havde tidligere vaeret en bank, men før det nye byggeri vardet ubeboet.

Flere andre huse på hovedgaden stod også tomme og forfaldt, og under ’byfornyels­en’ blev fire huse jaevnet med jorden.

– Det er dejligt med nye boliger, men jeg kan ikke forstå, at en familie skal betale prisen for de mange, som vil flytte ind, siger Ib Andersen.

– Nu er vi stavnsbund­et til huset, fordi det er usaelgelig­t, fortaeller han.

AEgteparre­t har nu sagsøgt bygherren for at få erstatning, efter at en sag mod kommunen faldt på foraeldels­e.

Mette Touborg er ikke vendte tilbage på vores henvendels­e.

 ?? FOTO: OLE STEEN ?? Forgaeves kampAEgtep­arret Andersen fra Hvalsø med papirmaeng­derne fra den omfattende sag.
FOTO: OLE STEEN Forgaeves kampAEgtep­arret Andersen fra Hvalsø med papirmaeng­derne fra den omfattende sag.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark