Ekstra Bladet

UNDGÅ VINTERSPRU­KNE LAEBER

- EMMA B. VINKEL ebv@eb.dk

Det kolde vejr får mange danskeres laeber til at spraekke, blive tørre og gøre ondt.

Gør man ikke noget ved de blodsprukn­e laeber, kan det få konsekvens­er. Forkølelse­ssår kan bryde frem, der kan komme infektione­r, og det kan give selvtillid­en et dyk.

16-årige Stella Bibi Bøgebjerg Hansen har selv store problemer hver vinter, og det har hun haft, siden hun var ti år gammel.

– Mine laeber spraekker i kanten op mod naesen og hele vejen ned. På hele laeben kan man se, hvor tør den er, siger Stella Bibi, der til daglig arbejder i butik.

Heldigvis kan man komme de udtørrede laeber til livs med blot ét produkt i vinterfrak­kelommen.

– Brug laebepomad­e, og brug masser af det, lyder rådet fra Kristian Kofoed, overlaege og speciallae­ge i dermatolog­i.

Herpes blusser op

Men det er ikke enhver laebepomad­e, som det er en god idé at smøre sig med dagligt. Laebepomad­er kan vaere fyldt med stoffer, der mistaenkes for at vaere kraeftfrem­kaldende eller ARKIVFOTO: LASSE KOFOD/RITZAU SCANPIX

hormonfors­tyrrende, og nogle af stofferne kan hobe sig op i organerne.

Ud over at laeberne kan svie, kan forkølelse­ssår dukke op, hvis man ikke får gang i laebepomad­en.- Herpes sover bag nerverødde­rne, men virussen kan godt lide at komme frem, hvis der er stress på huden, siger Kristian Kofoed.

Det kender Stella Bibi kun alt for godt. Hun har som 80 procent af befolkning­en virussen i kroppen.

– Jeg får så slemme forkølelse­ssår.

Jeg arbejder med kunder, og så er det ikke så fedt eller rart med et stort, ulaekkert sår, siger hun.

Tørre laeber kan også give infektione­r som streptokok­ker eller røde mundvige på grund af svampe, der er kravlet ud fra munden og ud på laeben.

– Normalt er huden og dermed også laeben vores vaern mod mikroorgan­ismer, men hvis den først krakelerer, er vores barriere

mod infektione­r nedbrudt, siger Kristian Kofoed.

Bruger ikke laebestift

Forkølelse­ssår eller røde mundvige vil naeppe tiltraekke mange kys til julefrokos­ten. Men selv hvis det ikke går så galt, kan sprukne laeber stadig skade ens selvtillid. For som Jørgen Serup, som er professor ved dermatolog­isk hudafdelin­g på Bispebjerg Hospital, siger:

– En paen laebe er ikke en sprukken laebe.

Det er Stella på.

– Jeg kan ikke have en laebestift på, for det saetter sig i spraekkern­e. Så kan man se, hvor tørre mine laeber er, siger hun.

– For mange – isaer kvinder – er det et kosmetisk anliggende. Det er jo ikke paent at have en skellet laebe. Man vil jo gerne vaere kysseklar, siger Jørgen Serup.

Mine laeber spraekker i kanten op mod naesen og hele vejen ned

Bibi opmaerksom

 ??  ?? Laebestift og tørre laeber går ikke hånd i hånd.
Laebestift og tørre laeber går ikke hånd i hånd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark