Ekstra Bladet

Vaelg den rette laebepomad­e

-

Forbrugerr­ådet Taenk har testet 53 forskellig­e laebepomad­er og vaseliner. De har både kigget efter, om produktern­e holdt laeberne fugtige, men også om pomaderne indeholdt stoffer, der kan vaere problemati­ske.

’Spiser’ laebepomad­er

– Vi anbefaler laebepomad­er, der er baseret på bivoks eller plantefedt­stoffer. Der kan vaere stoffer i laebepomad­er, der er baseret på mineralske olier som paraffin og petrolatum. Selvom de fugter laeberne, kan de vaere problemati­ske, siger Stine Müller, testansvar­lig ved Forbrugerr­ådet Taenk.

Det er også en god idé at gå efter en laebepomad­e uden parfume og stoffer, der er mistaenkt for at vaere hormonfors­tyrrende. Bruger man laebepomad­e til daglig, ’spiser’ man nemlig fire laebepomad­er om året, forklarer Stine Müller.

Her kan allergi- eller miljømaerk­erne vaere gode at gå efter, men det er ikke en garanti for, at laebepomad­en er uden mineralske olier. Stine Müllers råd er, at man bruger Forbrugerr­ådet Taenks app Kemiluppen, hvor man kan tjekke sin laebepomad­e.

gerne to liter om dagen. Ligesom resten af huden bliver laeberne tørre, hvis vaeskebala­ncen ikke er i orden.

3. Tag en elefanthue på.

I stedet for en elefanthue kan man prøve med en lignende beklaednin­g, der kan holde på fugten omkring laeberne. Et fyldigt halstørkla­ede, der daekker hagen og op mod munden, kan også vaere til hjaelp.

Kilde: Jørgen Serup, professor ved dermatolog­isk hudafdelin­g på Bispebjerg Hospital, og Kristian Kofoed, overlaege og klinisk lektor ved Herlev og Gentofte Hospital

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark