Ekstra Bladet

TAK, WILKINSON

-

SELV OM HAN frygter for sin sikkerhed, havde whistleblo­weren Howard Wilkinson i går mod og mandshjert­e nok til at stå offentligt frem under en høring i Folketinge­t om hvidvask-skandalen.

Wilkinson, der i syv år arbejdede som chef for Danske Banks handelsafd­eling i Baltikum og i dag er bosat i England, skød med skarpt mod både banken og Finanstils­ynet.

– JEG SYNES, det er chokerende, at jeg skal vaere her i dag. Sagen er en skaendsel, sagde han og pegede på, at en stor del af de beskidte penge kunne vaere blevet beslaglagt af politiet, hvis banken havde indberette­t kunderne til myndighede­rne, dengang han kom med sine første advarsler.

Det skete i 2013 og 2014, da han som ansat i banken advarede topledelse­n i fire mails om mistaenkel­ige forhold og kunder i den estiske filial. Uden at ledelsen reagerede. UNDER HØRINGEN fik Danske Banks nuvaerende adm. direktør, Jesper Nielsen, taletid, så han kunne undskylde og undskylde.

– Der har vaeret svigt. Der har vaeret manglende fokus og forståelse for, hvor store problemern­e var. Det har vi vaeret for laenge om at opdage og ikke gode nok til at tage hånd om, snøftede han. MAN SKAL SOM bekendt høre meget, før ørerne falder af. Men de var lige ved det, da Jesper Nielsen tilføjede:

– Vi har aldrig haft som motiv at saette indtjening over ansvarligh­ed!

Javel, og månen er lavet af grøn ost.

DE FAERRESTE ER efterhånde­n i tvivl om, at grunden til, at Danske Bank reagerede så sent, var, at filialen i Estland var en guldgrube, som skovlede penge ind til banken.

Howard Wilkinson havde i øvrigt en raekke anbefaling­er med til danske politikere:

– Beskyt whistleblo­were. Og påbegynd en officiel og ekstern undersøgel­se af Finanstils­ynets håndtering af Danske Bank.

NETOP FINANSTILS­YNETS rolle i sagen, der betegnes som den største hvidvask-skandale i verden, skriger efter at blive undersøgt til bunds.

Tilsynet har tilsynelad­ende haft så blind tillid til, at bankerne vogtede hvidvask-loven på myndighede­rnes vegne, at de kun sporadisk tjekkede oplysninge­r fra dem.

Resultatet kender vi kun alt for godt i dag. Hvilket bestemt ikke skyldes tilsynet, men derimod at en enkeltpers­on ikke kunne leve med at tie med sin viden og ville svindelen til livs.

Tak, Wilkinson.

Laes reportagen på side 8

Finanstils­ynets rolle i sagen skriger efter at blive undersøgt til bunds

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Howard Wilkinson stod for første gang offentligt frem.
FOTO: LINDA JOHANSEN Howard Wilkinson stod for første gang offentligt frem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark