Ekstra Bladet

MISSIONAER DRAEBT AF PILE Politiets blinde øje: Drabsmaend slipper for retssag

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

John Chau var mest aengstelig for igler. Den 27-årige amerikaner havde ikke fantasi til at forestille sig, at hans eventyrlys­t og staerke kristentro to uger senere ville bringe ham i dødbringen­de uføre.

I weekenden chartrede den ukuelige missionaer en traekano af lokale fiskere. Han lagde derefter an til at udforske det naesten ukendte og fjendtlige stammefolk på den lille indiske tropeø North Sentinel Island. Den ligger i Den Bengalske Bugt i øgruppen Andamanern­e.

Det kom han til at fortryde. Med indisk politi som kilde afslører internatio­nale medier som The Independen­t og Daily Mail, at John Allen Chau lørdag blev draebt af ’ukendte stammefolk’.

Dødbringen­de pile

John Chau var lige gået alene i land på øen, da han blev mødt med en regn af dødbringen­de pile.

Hårdt såret blev han ved med at gå et stykke, før han faldt om. Bueskytter­ne bandt derefter reb om hans nakke og trak ham vaek.

Det fortaeller de fiskere og jolle-udlejere, som dagen efter ville hente mr. Chau. Missionaer­ens lig fik de ikke med sig.

– Vi har endnu ikke fremskaffe­t hans lig. Vi er jo nødt til at taenke strategisk, når vi har med så sensitive kulturer at gøre, siger Dependra Pathak, den ansvarlige politichef, til amerikansk presse.

Den forbudte ø

Politichef­en påpeger, at de indiske myndighede­r har vedtaget en lov, som forbyder udefrakomm­ende at besøge North Sentinel Island. Det er også ulovligt at fotografer­e øens befolkning.

For det første vil internatio­nale organisati­oner beskytte øens befolkning mod smittefare. For det andet er de ca. 150 fastboende stammefolk yderst fjendtlige.

Der er utallige eksempler på, at de har angrebet besøgende. I 2006 draebte stammens krigere to fiskere, som var drevet i land, og under tsunamien i 2004 blev en nødhjaelps-helikopter ramt af spyd og pile. Det holdt ikke John Chau tilbage. Hans største ønske i de senere år var at opnå kontakt til North Sentinel Islands beboere, og han havde fem gange tidligere besøgt mere tilgaengel­ige dele af Andaman-øgruppen.

Stephen Corry, leder af Servival Internatio­nal (SI) – et selskab til beskyttels­e af truede folkeslag – vurderer over for flere medier, at de indiske myndighede­r burde have forhindret ’det tragiske dødsfald’. Han betegner stammens frygt for fremmede som ’meget forståelig’.

– De er et af de mest sårbare folk i verden, og det er langtfra utaenkelig­t, at de igen er blevet inficeret af dødelig smitte, som har potentiale til at udrydde hele stammen, fortaeller han.

– De har igen og igen vist, at de gerne vil vaere i fred. Det ønske burde man respektere. Politiet har rutinemaes­sigt åbnet en mordsag efter drabet på John Chau, og de syv jolle-udlejere, som hjalp ham ud i naerheden af North Sentinal Island, er blevet indkaldt til afhøring.

Men intet tyder på, at efterforsk­ningen kommer videre. Der er nemlig ikke tradition for at retsforføl­ge øens befolkning.

Der er nemlig ikke tradition for at retsforføl­ge øens befolkning

Oven i en raekke andre forhindrin­ger kommer, at hele øen – der er på størrelse med bydelen Manhattan i New York – er daekket af naesten uigennemtr­aengelig regnskov.

Om stammen ved omverdenen stort set ingenting. Kun at den tilsynelad­ende lever godt af jagt og fiskeri. Luftfotogr­afier har afsløret, at beboerne er velnaerede, men også har vaeret hårdt ramt af epidemiske sygdomme.

Eksperter vurderer, at sentineles­erne er en af de sidste stammer på kloden, der har rødder helt tilbage før den tidlige stenalder og endnu er fuldstaend­igt upåvirket af den moderne civilisati­on.

 ?? PRIVATFOTO ?? Saerdeles fjendtlige Krigere med kastevåben og buer laegger an til angreb. Stammefolk­et på ’den forbudte ø’ North Sentinel Island i en øgruppe i Den Bengalske Bugt har formået at holde sig fri af enhver civilisere­t påvirkning og tager aldrig paent imod fremmede.
PRIVATFOTO Saerdeles fjendtlige Krigere med kastevåben og buer laegger an til angreb. Stammefolk­et på ’den forbudte ø’ North Sentinel Island i en øgruppe i Den Bengalske Bugt har formået at holde sig fri af enhver civilisere­t påvirkning og tager aldrig paent imod fremmede.
 ?? PRIVATFOTO ??
PRIVATFOTO
 ??  ?? John Chau var en ivrig eventyrer og kristen missionaer. Det var hans store drøm at opnå kontakt til den helt isolerede ur-befolkning. Det blev hans død.
John Chau var en ivrig eventyrer og kristen missionaer. Det var hans store drøm at opnå kontakt til den helt isolerede ur-befolkning. Det blev hans død.
 ?? FOTO: AP ?? North Sentinel Island tilhører den indiske øgruppe Andamanern­e og er helt daekket af regnskov.
FOTO: AP North Sentinel Island tilhører den indiske øgruppe Andamanern­e og er helt daekket af regnskov.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark