Ekstra Bladet

Sociale projekter var rent fup

Socialstyr­elsen blev laenset for millioner med falske projekter, der skulle hjaelpe ’udsatte grupper’

- JAN SØGAARD FOTO: ANDERS BROHUS js@eb.dk

Kat er en stedsegrøn busk, der vokser i det østlige Afrika og indeholder de euforisere­nde stoffer cathinon og katin, der ligner amfetamin.

Tonsvis af planterne smugles til Danmark, hvor de friske blade og staengler tygges isaer af somaliere, der er misbrugere af kat.

Det faktum brugte en 30årig mand, ifølge sigtelsen, til at malke de danske skatteyder­e for penge fra Socialstyr­elsens satspulje.

Kat-tyggerne skulle hjaelpes ud af deres misbrug, men den 30-åriges projekt var opspind, og han puttede de bevilgede penge i egne lommer, mener politiet.

Somalier eftersøgt

I går blev den 30-årige varetaegts­faengslet i 27 dage for bedrageri. Socialstyr­elsen har anmeldt 30 forhold af svindel til cirka 4,5 millioner kr. og forsøg på bedrageri for yderligere 9,5 millioner kr.

Den 30-årige naegter sig skyldig. Svindlen er, ifølge politiet, sket i samarbejde med en somalisk mand, der nu er eftersøgt.

Kat-projektet, hvor den 30-årige i 2015 fik udbetalt 171.500 kr. og i 2016 152.600 kr. til rehabilite­ring af katmisbrug­ere, var kun et af en lang raekke fiktive projekter, hvor han søgte Socialstyr­elsen om penge.

Et andet fup-projekt gik ud på at hjaelpe ’udsatte foraeldre’, og et tredje skulle hjaelpe traumatise­rede syriske flygtninge. Pengene flød i en lind strøm fra Socialstyr­elsen til den 30-åriges sociale projekter. Papirerne blev, ifølge sigtelsen, forsynet med en falsk underskrif­t fra en statsautor­iseret revisor.

Falsk revisor

Socialstyr­elsen modtog falske revisorpro­tokoller, hvoraf fremgik, at den statsautor­iserede revisor havde gennemgået projektern­es afsluttede regnskaber og ikke havde fundet anledning til bemaerknin­ger.

Socialstyr­elsen opdagede svindlen, stort set samtidig med at den betroede medarbejde­r Britta Nielsen, der administre­rede pengene fra Satspuljen, blev mistaenkt for svindel til 111 millioner kr.

Socialmini­ster Mai Mercado siger dog, at der ikke er nogen sammenhaen­g mellem de to svindelsag­er.

I Københavns dommervagt praesenter­ede anklager Mads Frandsen foreløbig 16 sigtelser for bedrageri og dokumentfa­lsk.

Den 30-årige bad straks, da han blev ført ind i retten, om at få lukket dørene. Det blev de – dog af hensyn til politiets efterforsk­ning og en medgerning­smand på fri fod.

 ??  ?? Tonsvis af kat smugles til Danmark, hvor planten tygges i det somaliske miljø. Her er 1,2 tons kat beslaglagt ved Vejle.
Tonsvis af kat smugles til Danmark, hvor planten tygges i det somaliske miljø. Her er 1,2 tons kat beslaglagt ved Vejle.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark