Ekstra Bladet

Helt nederst i hierarkiet

-

Siden 1987 har Maersk drevet shipping-virksomhed i Kenya fra hovedkonto­ret på Esplanaden i København.

I 2012 indgik Maersk en aftale med netop den leverandør, som Samson Bitok og hans ’sjak’ er ansat af.

Slider dem ned

Men trods et årelangt samarbejde har Maersk altså ikke fundet det nødvendigt at sikre arbejdsfor­hold, der lever op til danske standarder, vurderer Hasse Mortensen, som er tidligere tilsynsche­f i det danske arbejdstil­syn.

– De her arbejdere befinder sig helt nederst i hierarkiet i et arbejdsmil­jø, der slider dem ned, samtidig med at de er udsat for en betydelig ulykkesris­iko. Var vi nu i Danmark, ville man med det samme have givet virksomhed­en et påbud for manglende sikkerheds­udstyr, siger han til Ekstra Bladet.

Risiko for ulykker Ekstra Bladet

har i samarbejde med mediet Danwatch udarbejdet research, data og dokumentat­ion til denne artikel. Både Ekstra Bladet og Danwatch udgiver artiklerne samtidig hos hvert medie. Også Anne Helene Garde, professor ved Det Nationale Forsknings­center for Arbejdsmil­jø, vurderer, at der er tale om en øget risiko for ulykker.

– Nye studier viser, at risikoen for ulykker stiger med 34 procent, når arbejdstid­en overstiger den 12. time. Men jeg kan ikke saette tal på risikoen for arbejderne i havnen i Mombasa, for det, de fortaeller om, ligger jo langt uden for skalaen i de risiko-index, vi opererer med.

Vi forventer,

at vores leverandør­er betaler alle ansatte en retfaerdig og ligelig løn i overensste­mmelse med de nationale love og regler.

at vores leverandør­er overholder passende arbejdstid­sbehov som fastsat i national lovgivning eller relevante kollektive aftaler.

at vores leverandør­er leverer et sikkert og sundt arbejdsmil­jø for alle deres medarbejde­re.

Leverandør­en sikrer, at medarbejde­re er forsynet med beskyttels­esudstyr og traening, der er nødvendig for, at de kan udfører deres arbejde sikkert.

Kilde: Maersk Code of Conduct

Vi forventer, Vi forventer, God forretning­spraksis:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark