Ekstra Bladet

DROPPER DYRE

KONGELIG KOVENDING: Kongehuset modtager ikke

- JULIE KRAGH jukr@eb.dk

I årevis har medlemmer af det danske kongehus vaeret saerdeles flot kørende. Nogle af hestekraef­terne har vaeret arvede, andre købte, men mange har også vaeret gaver fra generøse bilimportø­rer, der har set en fidus i at få omtale ved at levere deres nyeste model til medlemmer af kongehuset.

Isaer i forbindels­e med runde fødselsdag­e og familiefor­øgelser er den kongelige vognpark blevet udvidet uden omkostning­er for de kronede hoveder selv.

Men nu er det slut.

Ingen markedsfør­ing

Fremover takker kongehuset­s medlemmer nej til gratis, firhjulet legetøj. Det oplyser kongehuset­s kommunikat­ionsafdeli­ng til Ekstra Bladet.

– Det kan godt vaere, det var sådan engang, men i dag modtager kongehuset ikke biler som gaver ligesom kongehuset­s medlemmer ikke deltager i direkte markedsfør­ing af virksomhed­er og produkter.

Kongehuset­s kommunikat­ionsafdeli­ng ønsker ikke at oplyse over for Ekstra Bladet, hvornår denne aendring er trådt i kraft, eller om det også gaelder andre dyre gaver som eksempelvi­s både.

På spørgsmåle­t om, hvorvidt der er regler for, hvad kongehuset egentlig må modtage, lyder svaret således:

– Vi bruger vores sunde fornuft.

De lytter

Jens Høvsgaard, der er journalist og forfatter til bogen ’Det koster et kongerige’, er overrasket over kongehuset­s kovending.

– Det er sgu en exceptione­l nyhed. Det er noget af en holdningsa­endring. Så gavner det da noget at skrive om det, for de lytter åbenbart engang imellem, konstatere­r han med et grin til Ekstra Bladet.

– det? Hvor overrasken­de er

– Det er lidt overrasken­de, men det er en glaedelig overraskel­se. Det er jo også bydende nødvendigt, hvis man vil have en respekt om kongehuset. Tiden kraever gennemsigt­ighed, så det er det eneste rigtige, for tidligere har det vaeret for uklart, hvem der betalte hvad i forhold til sponsorgav­er i form af biler, både og diverse transport. Det giver ikke mening, at de ikke kan betale selv, når man giver dem en ophøjet position og en rimelig god apanage, forklarer han.

– Med den type gaveøkonom­i kan man risikere at skylde nogen noget. Og det er svaert at forsvare, at man får en gratis bil, når vi ikke har danske bilproduce­nter. Man kan ikke daekke sig ind med, at man promoverer danske produkter eller danske arbejdspla­dser, når kongehuset kører rundt i en Volvo, og så bliver det meget tydeligt, at man kun agerer reklamesøj­ler, forklarer han.

Med den type gaveøkonom­i kan man risikere at skylde nogen noget

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Kronprins Frederik og prins Joachim med studenterh­ue i førstnaevn­tes Volvo.
FOTO: RITZAU SCANPIX Kronprins Frederik og prins Joachim med studenterh­ue i førstnaevn­tes Volvo.
 ?? FOTO: JYTTE BJERREGAAR­D/RITZAU SCANPIX ?? Kronprins Frederiks BMW M3 fra 1989.
FOTO: JYTTE BJERREGAAR­D/RITZAU SCANPIX Kronprins Frederiks BMW M3 fra 1989.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark