Ekstra Bladet

Antioxidan­ter kan forvaerre kraeft

NYT STUDIE: – I bedste fald gør antioxidan­ter ingen forskel, men de kan direkte forstaerke sygdommen, siger biolog fra Göteborgs universite­t

- CAROLINE HOUGNER, AFTONBLADE­T

Den såkaldte ’supermad’ hjaelper ikke, når du er syg. I hvert fald ikke, hvis du har kraeft.

Forsøg på dyr og menneskeli­ge kraeftvaev viser, at kosttilsku­d med visse typer antioxidan­ter i stedet forøger vaeksten af den alvorlige hudkraeft malignt melanom (modermaerk­ekraeft, red.)

Det går imod den generelle opfattelse af, at antioxidan­ter netop skulle vaere gode, fordi de neutralise­rer skadelige frie radikaler i kroppen – og ikke mindst forebygger kraeft.

Frie radikaler er kemisk ustabile molekyler, der kan dannes i store maengder i for eksempel cigaretrøg, og de påvirkes af blandt andet stress og fed mad.

Eftersom de frie radikaler er ustabile, vil de konstant forsøge at indgå i reaktioner med andre stoffer, så de kan blive stabile igen. Netop på den måde kan de skabe ravage, der kan forårsage blandt andet celleforan­dringer i kroppen.

Metastaser vokser

Problemet er, at antioxidan­terne ikke kun beskytter de sunde celler i kroppen, men også kraeftcell­erne, siger forskere fra Göteborgs Universite­t.

I Danmark har andre forskere tidligere undersøgt samme problemsti­lling.

Danske forskere forklarer, at antioxidan­terne ikke blot beskytter kraeftcell­erne fra at blive ødelagt, men ligefrem kan vaere et braendstof for dem, som kan få dem til at vokse og ikke mindst sprede sig hurtigere.

I Göteborg har forskere under ledelse af professor Martin Bergö tidligere vist, at spredninge­n af både lungekraef­t og modermaerk­ekraeft kan accelerere via tilskud af visse antioxidan­ter, der øger antallet af metastaser.

Det passer ikke

Forskeren og biologen Kristell Le Gal Beneroso fra universite­tet i den svenske storby undersøgte i sin seneste afhandling, hvordan nogle sammensaet­ninger af antioxidan­ter påvirker hud- og lungekraef­t.

Tanken var, at sammensaet­ningerne ville binde cellernes mitokondri­er sådan, at det ville blokere dna-skader, som de frie radikaler ville forårsage og dermed mindske risikoen for kraeft.

– Men vores resultater viste, at det ikke passede. Sammensaet­ningerne forhindred­e ikke kraeften. Enten gjorde de ingenting, eller også gjorde de situatione­n vaerre, konstatere­r Kristell Le Gal Beneroso.

I en type forsøgsmod­el, hvor mus med modermaerk­ekraeft fik antioxidan­ter, voksede tumorerne signifikan­t hurtigere end hos kontroldyr, der ikke fik det.

Vanen er staerk

Ikke desto mindre har tidligere undersøgel­ser vist, at det er svaert at bryde vanen med at spise multivitam­iner, da vores tro på antioxidan­ternes sunde virkning er staerk.

– Måske, hypotetisk, hjaelper du dine sunde celler ved at spise antioxidan­ter, men der findes ingen sikre eller staerke tegn på, at det er sådan det haenger sammen.

– På den anden side ved vi, at når du har kraeft, selv ikke-diagnostic­eret, kan antioxidan­ter bidrage til en øget tumorvaeks­t, siger Kristell Le Gal Beneroso i en pressemedd­elelse fra Sahlgrensk­a-akademiet ved universite­tet i Göteborg.

Dansk bearbejdni­ng: Klara Hauberg Hansen

Problemet er, at antioxidan­terne ikke kun beskytter de sunde celler i kroppen, men også kraeftcell­erne

Når du har kraeft, kan antioxidan­ter bidrage til en øget tumorvaeks­t

 ?? PRIVATFOTO ?? Kristell Le Gal Beneroso fra universite­tet i Göteborg står bag den nye undersøgel­se.
PRIVATFOTO Kristell Le Gal Beneroso fra universite­tet i Göteborg står bag den nye undersøgel­se.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark