Ekstra Bladet

VI ER DANMARK, LØKKE

- Samira Nawa #BarnAfEnFL­ygtning Ahornlunde­n 13 Roskilde

Kaere statsminis­ter

For over 30 år siden flygtede mine foraeldre fra krigen i Afghanista­n. Efter fire-fem år i Danmark troede de stadig, at de snart skulle hjem til en tilvaerels­e i Afghanista­n. Min far har fortalt mig, at det netop var i disse år, at han oplevede de største bekymringe­r i sit liv, og han var i saerdelesh­ed bekymret for os børn og vores fremtidsmu­ligheder.

Mine foraeldre valgte, at vi skulle tilbage til Afghanista­n, og at de skulle bygge landet op igen – han som ingeniør og hun som laege.

Men det gik op for dem, at tilstanden i Afghanista­n

Mine foraeldres slid og slaeb har betalt sig. Vi er en dansk familie i dag

kun var forvaerret, siden de forlod landet. Og vi vendte tilbage til Danmark.

Den beslutning var endegyldig. Fra det øjeblik besluttede mine foraeldre sig til, at Danmark var deres nye hjem.

De knoklede for at få danske papirer på deres uddannelse­r og komme i job. De arbejdede benhårdt for at saette sig ind i danske regler og normer. Og jeg har ALDRIG hørt mine foraeldre beklage sig. Mine foraeldres slid og slaeb har betalt sig. Vi er en dansk familie i dag.

Taenk, hvis der dengang havde vaeret en statsminis­ter, der havde fortalt mine foraeldre, at uanset hvor godt integrered­e de eller deres børn blev, så ville det vaere det moralsk rigtigt at sende dem ’hjem’ igen – selvom deres hjem nu var Danmark.

Så var min familie nok aldrig blevet dansk – hverken på papiret eller i hjertet.

Min familie er ikke enestående. Mange familier med flygtninge­baggrund har gjort som mine foraeldre. De har taget Danmark til sig.

Og vi børn?

Ja, vi er ikke anderledes, end dine børn er. Vi taenker og drømmer på dansk. Vi har håb og ambitioner. For os selv. Og for Danmark.

Vi er din buschauffø­r, din psykolog, din socialrådg­iver, din lokale kioskmand. Vi er din nabo, din kollega og din ven.

Vi er Danmark. Skulle der virkelig ikke vaere plads til os?

 ?? ARKIVFOTO: JENS DRESLING ?? En afghansk familie, der praecis som Samira Nawas familie har prøvet at skabe en tilvaerels­e i Danmark.
ARKIVFOTO: JENS DRESLING En afghansk familie, der praecis som Samira Nawas familie har prøvet at skabe en tilvaerels­e i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark