Ekstra Bladet

Haas-saesonen 2018 – hit eller skidt

- 2018-SAESONEN HEREFTER FIK ANDRE TEAMS DOG VIL DER SÅ HAAS-BILEN DEN SYMPATISKE

er naesten ved vejs ende, og jeg vil gøre status over, hvordan K-Mag og Co. har klaret sig.

Som et af de mindste teams i hele Formel 1-feltet har året budt på både op og nedture, og lad os tage de gode ting først.

Kevin Magnussen og teamet overpraest­erede faktisk i begyndelse­n af året. Jeg bandede selvklart højlydt, da de danske drømme om en fantastisk fjerdeplad­s i Australien­s Grand Prix slukkede lige så hurtigt, som hjulet faldt af K-Mag’s racer. Samme skaebne led Grosjean som bekendt også – uden tvivl årets lavpunkt for teamet.

de danske forhåbning­er for alvor åbnet for DRS’en, da vi i de naeste to grandprix’er så Haas-bilen vaere virkelig god – og helt klart ’best of the rest’ efter de tre store teams – Mercedes, Ferrari og Red Bull.

Det er her, begrebet ’overpraest­ere’ kommer på tale, fordi et team som Haas er at af de mindste med et lilleput-budget i forhold til de store drenge. Med en stab på kun 150 personer er Haas et lille team, som sparer mandskab, ved at købe ret meget ude i byen. Italienske Dallara fremstille­r chassiset, mens motor og gearkasse lejes hos Ferrari, og den opskrift har vist sig at vaere ret snedig.

som Williams og McLaren fremstille­r meget mere selv, og det gør de med langt større budgetter og mange flere folk ansat. Men budgetter, som er fem til seks gange højere end Haas, er nu ikke noget, som viser sig på resultatli­sten, hvor de to engelske teams i år er agterlante­rner.

Der opstod hurtigt brokkeri i krogene, og det var faktisk allerede ved tests forud for saesonen, at Haas-bilen på grund af dens gode praestatio­ner blev kaldt ’den hvide Ferrari’ af konkurrent­erne.

Er det i Formel 1-ånden, at et team køber stumper fra de store teams og samler det som et Ikea-møbel? Måske ikke, men jeg er fan af at få større jaevnbyrdi­ghed i feltet, og hvis det kan skabes ved at have flere kunde-teams som Haas, så bliver det tommelen op fra mig.

for disse teams altid vaere en vis begraensni­ng for, hvor godt de kan klare sig mod de store teams, som leverer stumperne. Med andre ord: Et team som Haas bliver aldrig verdensmes­tre med den opskrift. Ferrari saelger gerne en del af deres viden og knowhow, men aldrig på et niveau, hvor de selv kunne ende med at blive udfordret af deres kunde. Det samme ville gaelde Mercedes, hvis de med tiden skulle beslutte at saette deres guldkorn til salg.

Tilbage til Haas, så må vi jo erkende at vi efter sommerpaus­en så Magnussens momentum visne en del, men til gengaeld vågnede Romain Grosjean fra de døde og genoplived­e karrieren, som ellers var på vej ud over kanten til en dyb kløft.

har faktisk leveret ganske fornuftigt henover saesonen – dog med løb, hvor de pludselig faldt helt igennem. I Monaco kom første dukkert, og mens kørerne kval’ede ind som de sidste i feltet, kom meldingen fra teamet, som vi skulle komme til at høre mange flere gange siden: ’Vi forstod ikke daekkene, og kunne ikke få dem i temperatur­vinduet, hvor de praesterer’.

Det sorte guld – som daekkene også kaldes – er en kunstart at forstå og optimere på de mange forskellig­e baner og med svingende temperatur­er, luftfugtig­hed osv. De store teams har omtrent flere analytiker­e på det område end Haas’ samlede medarbejde­r-styrke, og oveni hatten skal vi huske på, at Haas er et meget ungt team uden den samme erfaring som andre teams.

Så jeg kan godt tilgive dem, at de ind imellem står med hatten i hånden, uden at forstå hvorfor de ikke kan finde farten. Erfaring fra fejltagels­er er også en stor del af udviklinge­n for et team som Haas.

Erfaring fra fejltagels­er er også en stor del af udviklinge­n for et team som Haas

og karismatis­ke teamchef Günther Steiner ved godt, at Rom ikke blev bygget på en dag. Jeg tror personligt på, at Haas i fremtiden vil praestere mere stabilt, end det har vaeret tilfaeldet i år.

Om så bilen er hurtig nok til at vaere ’best of the rest’ og slå Renault og Force India og Sauber i 2019 – det vil vise sig.

Så alt i alt vil jeg på den saedvanlig­e karaktersk­ala, jeg vurderer kørerne efter, vurdere Haas-saesonen 2018 til at vaere en del over middel og til et femtal.

 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Stabilt 2019Jason Watt tror, at Haas i fremtiden vil praestere mere stabilt, end det har vaeret tilfaeldet i år.
FOTO: JAN SOMMER Stabilt 2019Jason Watt tror, at Haas i fremtiden vil praestere mere stabilt, end det har vaeret tilfaeldet i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark