Ekstra Bladet

PRIVATLEAS­ING GØR COMEBACK

Sidste års omlaegning af bilafgifte­r gav en mavepuster til markedet for privatleas­ing, men noget tyder på, at det er ved at rejse sig igen

- JENS OVERGAARD

'Stop and go' er ikke noget, man kun oplever i køerne på motorvejen. Ved sidste års omlaegning af bilafgifte­rne blev reglerne for privatleas­ing også strammet, og det sendte leasingsel­skaberne ned i slaebegear.

Nu ser det imidlertid ud til, at der endelig er kommet gang i leasingbra­nchen igen. Det sker med tilbud, der nogen steder tangerer til udsalg, og isaer Ford, Opel, Kia og Renault er ude med slagnumre.

Således reklamerer Ford med, at du kan lease den nye generation af mellemklas­semodellen Focus i en 'Trend Edition' med 110 hk og fem døre til små 2300 kroner per måned med en udbetaling på 15.000 kroner. Skal det vaere større, kan den høje Opel Crossland X 1,2 'Innovation' med 110 hk og automatgea­r nu fås til 2700 kroner per måned med en udbetaling på 10.000 kroner. Det er for Ford og Opel henholdsvi­s med 10.000 og 15.000 kilometer inkluderet om året.

Prisen for en Ford Focus ligger på niveau med, hvad den månedlige ydelse tidligere har vaeret for en bil i miniklasse­n – for eksempel Peugeot 208. Den franske producent, som tidligere har vaeret aggressiv på leasingmar­kedet, har foreløbigt ikke meldt sig på banen med slagnumre, men du kan lease en udstyrsmod­el af Peugeot 208 for 2200 kroner i månedlig ydelse med 7500 kroner i udbetaling.

Man kan til gengaeld lease koncernfae­tteren Citroen C3 med en stor udstyrspak­ke til små 2000 kroner om måneden med en udbetaling på 5000 kroner.

Tal fra De Danske Bilimportø­rer bekraefter udviklinge­n: I oktober var det mere end hver femte private bilkøber, der valgte at lease den nye bil, mod hver tiende i foråret og naermest en tredjedel for et år siden.

- Konklusion­en er, at privatleas­ingmarkede­t har vaeret stigende gennem året og er tilbage på niveauet fra maj/juni 2017, hvor det var rekordhøjt. Det er kun overgået af august/september samme år, siger Gunni Mikkelsen, der er direktør for De Danske Bilimportø­rer.

Proppen er vaek

Jan Lang, der er analytiker ved Bilbasen, har flere bud på, hvorfor de mange tilbud kommer netop nu.

Det skyldes blandt andet, at bilsalget har ligget delvist underdreje­t over hele Europa siden august. 1. september trådte nye, europaeisk­e miljøkrav i kraft, og mange bilproduce­nter fik derfor overordent­lig travlt med at få godkendt deres biler efter den mere kraevende WLTPtestme­tode, der fulgte med.

- Der har vaeret en prop i markedet i forbindels­e med WLTP. Men nu, hvor det er kommet på plads, og bilerne er blevet godkendte, kommer der mange fine tilbud, siger Jan Lang.

Han vurderer, at mange bilproduce­nter har opbygget store lagre, og at det er dem, der nu gør det muligt for importører og leasingsel­skaber at lancere tilbuddene. Samtidig vil der også vaere nogle 2018-modeller, som skal saelges.

- Man skal regne med, at bilimportø­rerne har varer som alle andre. Hver måned er der 20.000 biler, som skal afsaettes, og der kommer hele tiden nye varer på hylderne, siger Jan Lang.

Bilbasens analytiker peger på, at priserne på privatleas­ing er 10-15 procent lavere nu end i foråret, og han mener derfor, det er et godt tidspunkt at privatleas­e på.

- Det er godt at vaere forbruger nu, og man kan gøre nogle gode handler. Der er mange tilbud, og vi kommer til at se flere. Nu mangler vi bare at se premium-maerkerne komme på banen, siger Jan Lang med henvisning til, at maerker som for eksempel Audi, BMW og Mercedes-Benz endnu mangler at lancere mere attraktive leasingpak­ker.

Han noterer sig samtidig, at mange tilbud nu er på 36 måneder mod måske 12 eller 24 måneder tidligere.

Det står dog også klart, at nogle bilproduce­nter sender et tilskud med for at få priserne på privatleas­ing i bund – simpelthen for at få del i markedet for privatleas­ing.

Flere salgskanal­er

Selv om den danske Ford-importør de seneste måneder har kørt slagtilbud på privatleas­ing af den nye Focus, så handler det angiveligt ikke om at realisere store lagre. Ifølge Lene Dahlquist, der er pressechef hos Ford, er det udelukkede et spørgsmål om at have fundet den rigtige pris på bilerne.

- Det er vigtigt for os, at en ny model som Focus kommer godt fra land. Derfor har det også en stor betydning for os at møde kunderne, hvor de er, og det er også på andre områder end finansieri­ng, siger hun.

Ifølge Steen Davidsen, der er marketing manager hos Opel Danmark, er der heller ikke her tale om store lagre, der skal tømmes. Det er mere et spørgsmål om, at maerket vil vaere til stede i alle hjørner af markedet.

- Vores samarbejds­partnere har fundet benene i markedet igen. Vores strategi er, at vi vil vaere til stede med en vis andel i alle salgskanal­er. Det omfatter også privatleas­ing. Det er ikke sundt, hvis man kun saelger bilerne ad en kanal, siger marketing manageren.

Bilbasens Jan Lang har et par klare råd til dem, der overvejer leasing.

- Gør dig dine behov klare og få styr på, hvor mange kilometer, du kører om året. Ford Focus fås eksempelvi­s med 10.000 kilometer om året, og det koster ekstra at opgradere, siger Jan Lang og tilføjer:

- Det er den klassiske vurdering af køb kontra leasing. Undersøg markedet grundigt, da der også kan vaere tilbud på køb af bil, der er lige så attraktive. Vaer også opmaerksom på, at det er kampagneti­lbud, så du skal slå til nu, hvis du er interesser­et.

Selv om der ikke er decideret priskrig på markedet for almindelig­t køb, findes der enkelte slagnumre.

I øjeblikket saelger Fiat eksempelvi­s sin 500L-model med syv saeder til bare 187.000 kroner. Det er godt nok med en forholdsvi­s lille motor, men antallet af siddeplads­er fornaegter sig ikke.

Nu mangler vi bare at se premium-maerkerne komme på banen

 ??  ??
 ?? FOTO: CITROËN ?? Hos Citroën har man sat C3 på tilbud.
FOTO: CITROËN Hos Citroën har man sat C3 på tilbud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark