Ekstra Bladet

Danske bilister skylder millioner af kroner i ubetalte p-afgifter

Gaelden for ubetalte p-afgifter er de seneste tre år steget betragteli­gt, viser en aktindsigt hos Gaeldsstyr­elsen

- MATHIAS GRAM

Kast den i afløbet, laeg den på en anden bil, eller stik den i jakkelomme­n på en forbipasse­rende.

Det kan vaere fristende at forsøge at slippe hurtigt af med p-afgiften, når den har fundet vej til bilruden som en irettesaet­tende pegefinger fra ordensmagt­en. Og meget tyder på, at mange tusinde danske bilister de seneste år har tyet til dén taktik.

I de seneste 22 måneder – fra 1. januar 2017 til 31. oktober i år – er 126.637 ubetalte p-afgifter blevet sendt til inddrivels­e hos SKAT og Gaeldsstyr­elsen fra kommuner og stat. Det fremgår af en aktindsigt, som sammenlign­ingstjenes­ten Samlino har fået hos Gaeldsstyr­elsen, og som Ekstra Bladet har set.

En stigning på 61 procent

De mange ubetalte p-afgifter har en vaerdi af 67,3 mio. kroner. Det beløb er dog langtfra daekkende for danskernes samlede gaeld til kommunerne. SKAT opgjorde tilbage i marts i år, at danske bilister skyldte i alt 171 mio. kroner for parkerings­afgifter alene.

Aktindsigt­en viser samtidig, at gaelden til kommunerne er vokset betragteli­gt de seneste tre år. I december 2015 lå den på 106 mio. kroner, og siden da er gaelden altså steget med 61 procent.

Missede 38 mio. i 2017

Det fremgår til gengaeld ikke af aktindsigt­en, hvordan gaelden fordeler sig på de 51 kommuner, der har parkerings­vagter.

Fordeler man den ligeligt, svarer det til, at hver af de 51 kommuner mangler 3,35 mio. kroner i ubetalte parkerings­afgifter.

Selv om gaelden kan synes voldsom, tjener kommunerne stadig gode penge på betalingsp­arkering – og ikke mindst dem, der glemmer at stille skiven.

Tidligere i år kom det frem, at kommunerne i 2017 indkassere­de 925 mio. kroner på parkering, hvilket var hele 121 mio. mere end i 2016.

Det fremgår af aktindsigt­en, at kommuner og stat sendte 69.408 ubetalte p-afgifter til SKAT samme år. Havde de danske bilister alle betalt rettidigt, kunne kommunerne­s indtjening med andre ord have vaeret 37,7 mio. kroner større.

Aktindsigt­en indeholder ikke tal for danskernes gaeld til de private p-selskaber, og den samlede gaeld må derfor forventes at vaere større end 171 mio. kroner. Mens det i dag koster 510 kroner at parkere ulovligt på en kommunal parkerings­plads, koster det op til 795 kroner på visse private pladser.

De ubetalte p-afgifter har en vaerdi af 67,3 mio. kroner

 ?? ARKIVFOTO: PETER HOVE OLESEN ?? De seneste 22 måneder har kommuner og stat sendt 126.637 ubetalte p-afgifter til inddrivels­e hos SKAT og Gaeldsstyr­elsen.
ARKIVFOTO: PETER HOVE OLESEN De seneste 22 måneder har kommuner og stat sendt 126.637 ubetalte p-afgifter til inddrivels­e hos SKAT og Gaeldsstyr­elsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark