Ekstra Bladet

DANMARK HAR 20: Nu saetter svenskerne 55 staerekass­er mere op

- MATHIAS GRAM

Du har måske set dem: De nye ATK-standere, der er ved at blive opsat, aktiveret og repareret efter haervaerk 11 steder i landet.

Staerekass­erne, som de også hedder, er et nyt faenomen herhjemme, og Vejdirekto­ratet har store forventnin­ger til dem, hvilket muligvis kan skyldes de positive erfaringer fra Sverige. Her er man så tilfreds med systemet, at over 1600 standere ikke laengere er nok.

De svenske myndighede­r har derfor ifølge Teknikens Värld besluttet at udvide bestanden med 55 nye staerekass­er langs de svenske veje.

Sveriges areal er naesten 10 gange større end Danmarks, så sammenlign­ingen kan måske synes urimelig. Men kigger man på antallet af standere i forhold til landenes areal, er forskellen alligevel slående. I Sverige er der én stander per 272 kvadratkil­ometer, mens tallet hedder 2146 i Danmark.

Man skal med andre ord bevaege sig laengere for at møde en stander i Danmark, set i forhold til Sverige.

Redder 20 liv om året

I lighed med herhjemme bliver de svenske staerekass­er placeret på de straekning­er, hvor myndighede­rne vurderer, at der er problemer med for høj fart eller stor risiko for uheld. Og spørger man de svenske myndighede­r, så virker de.

- Vejsikkerh­edskamerae­r redder omkring 20 liv og mere end 70 mennesker om året fra at blive alvorligt kvaestede i trafikken. Vi ønsker ikke at tage nogen for hastigheds­overtraede­lser, men vi gør alt, hvad vi kan, for at mennesker ikke skal blive draebt eller komme alvorligt til skade i trafikken, siger Gabriella Gulliksson fra Trafikverk­et til Teknikens Värld.

Ifølge mediet er antallet af svenske staerekass­er steget med omkring 500 de seneste tre år. De 55 nye kameraer vil blive spredt ud over landet, og 10 af dem vil blive opsat i Skåne – på Riksväg 24 og 19.

 ?? FOTO: VEJDIREKTO­RATET ?? Sverige har allerede 1600 fartmålere.
FOTO: VEJDIREKTO­RATET Sverige har allerede 1600 fartmålere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark