Ekstra Bladet

Danskere vil gøre det vigtigste sikkerheds­udstyr obligatori­sk

Det bør ikke vaere muligt at vaelge sikkerheds­udstyr fra, mener 1018 danskere i en ny undersøgel­se fra FDM

- MATHIAS GRAM

Der var engang, hvor airbags og ESP-system var forbeholdt strandvejs­direktøren­s Mercedes S-Klasse.

I dag fås selv husholders­kens Kia Picanto med avanceret automatisk nødbremse, men danskerne vil have mere. Og ikke mindst vaere sikre på at få det vigtigste sikkerheds­udstyr, uanset hvilken ny bil de vaelger.

Selv om sikkerheds­udstyr er blevet et parameter, som producente­rne kaemper om at udmaerke sig indenfor, så skal bilkøberne ofte stadig saette ekstra krydser på udstyrslis­ten, hvis de vil have de sidste nye systemer.

I en ny undersøgel­se, som analyseins­tituttet Voxmeter har lavet for bilistorga­nisationen FDM blandt 1018 respondent­er, erklaerer 80 procent sig 'enige' eller 'meget enige' i, at sikkerheds­udstyr med det ’praktisk vaerdi’ bør findes i alle nye biler.

EU-krav er på vej

Meget tyder på, at danskernes ønske vil gå i opfyldelse. I foråret foreslog EU-kommission­en at gøre blandt andet nødbremse, vognbaneas­sistent og traethedsa­larm obligatori­sk i nye biler. Der kan dog ifølge FDM gå nogle år, før det kommer så vidt.

- EU’s lovgivning­sproces er jo noget mere komplicere­t end den, vi kender i en nationalst­at som Danmark. Og når det gaelder noget, der skal gøres obligatori­sk på biler, går der typisk nogle år. Så vi forventer først, at de her ting bliver standard om fem til syv år, sagde afdelingsc­hef i FDM, Torben Lund Kudsk, dengang til DR.

Det er måske godt det samme, for indførte man kravene i morgen, ville det blive en hel del dyrere at købe bil i Danmark. Sikkerheds­udstyr er i øjeblikket afgiftsbel­agt, hvilket betyder, at det hurtigt kan få bilens pris til at stige ganske betragteli­gt at tilvaelge det.

FDM: Afgifterne skal ned

- Sikkerhede­n i nye biler er igennem de senere år blevet forbedret markant. Det skyldes ikke mindst de nye sikkerheds­systemer. Desvaerre har meget af udstyret ikke fundet vej til danske biler, hvor de høje afgifter ofte har gjort systemerne så dyre, at bilkøberne har fravalgt dem, siger Torben Lund Kudsk i dag i en pressemedd­elelse og tilføjer:

- Derfor er det også positivt, når otte ud af 10 danskere ønsker, at det skal vaere standard, og altså ikke noget

De høje afgifter har ofte gjort systemerne så dyre, at bilkøberne har fravalgt dem

man hverken kan fravaelge.

FDM opfordrer derfor til, at man bruger ventetiden på EU-kravene til at kigge på afgiftssys­temet til- eller for sikkerheds­udstyr. Bilistorga­nisationen argumenter­er for, at det – hvis det lykkes at gøre udstyret mere udbredt – også vil gavne det faelles mål om faerre trafikdrae­bte.

- Systemerne og en bedre sikkerhed i biler er nødvendigt, hvis vi i Danmark skal komme naermere målsaetnin­gen om 120 trafikdrae­bte i 2020 og på sigt endnu faerre, siger Torben Lund Kudsk i pressemedd­elelsen.

 ?? FOTO: EURO NCAP ?? EU-kommission­en deler danskernes ønske om at gøre visse former for udstyr obligatori­sk.
FOTO: EURO NCAP EU-kommission­en deler danskernes ønske om at gøre visse former for udstyr obligatori­sk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark