Ekstra Bladet

Ni tyske byer siger nej tak til diesel

- MATHIAS GRAM

De tyske dieselforb­ud, der siden februar i år har indtaget flere tyske byer og sendt aeldre dieselbile­r på retraete, er nu nået til det gamle industriom­råde ved Ruhr-floden.

Her har forurening­sniveauet i Essen og Gelsenkirc­hen tvunget de to byer til at overgive sig til forbudspol­itikken og indføre skaerpede krav fra midten af 2019.

Det får antallet af tyske byer med dieselforb­ud til at stige til ni, og motorvejsn­ettet kan nu heller ikke se sig fri for forbud. A40-motorvejen mellem Essen og Duisburg bliver efter alt at dømme en blå miljøzone, skriver Auto, Motor und Sport.

Det er distriktsd­omstolen i Gelsenkirc­hen, der har besluttet at indføre forbuddene. I Gelsenkirc­hen er det kun en enkelt vej, KurtSchuma­cher-Strasse, der bliver ramt, mens en endnu ikke er defineret, men ' stor del af Essen centrum' ifølge mediet vil blive berørt.

Nyere dieselbile­r i fare

I begge byer vil forbuddene traede i kraft 1. juli 2019, men til at begynde med vil det ramme hårdest i Gelsenkirc­hen. Her vil man fra begyndelse­n forbyde biler, der ikke opfylder kravene til Euro6.

Det blev først obligatori­sk for biler at leve op til den naeste euronorm, Euro6, i september 2014, og mange bilejere vil således få svaert ved at køre ned ad Kurt-Schumacher-Strasse i det nye år.

I Essen tager man den mere med ro. 1. juli 2019 vil det kun vaere tilladt at køre ind med en bil, der har Euro5 eller højere. Altså en bil, som er fra efter september 2009.

Allerede efter to måneder er det dog planen, at man også vil smide Euro5-bilerne på porten, så hele Essens bymidte bliver et lukket land for biler fra før 2014. For handlende vil der dog vaere undtagelse­r.

Inden forbuddene traeder i kraft, kan distriktsr­egeringen i Münster vaelge at appellere domstolens afgørelse. Det er endnu ikke klart, om man vil gøre det.

Forbuddene er et resultat af, at 65 tyske byer ifølge mediet har meget svaert ved at nå ned under EU's graensevae­rdi for forurening.

Hamborg blev den første by, der indførte et forbud i juni, og siden er Stuttgart, Frankfurt, Berlin, Mainz, Bonn og Køln fulgt med.

Hele Essens bymidte bliver et lukket land for biler fra før 2014

 ?? FOTO: DANIEL BOCKWOLDT/AP/RITZAU SCANPIX ?? Hamborg indførte det første dieselforb­ud i juni.
FOTO: DANIEL BOCKWOLDT/AP/RITZAU SCANPIX Hamborg indførte det første dieselforb­ud i juni.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark