Ekstra Bladet

Efter knoglebrud og Kim Larsens død

-

Skridtene er små og tunge, men de er der. Erik Clausen viser besvaeret rundt på sit hjemligt indrettede kontor på Vesterbro i København.

Det ligger bekvemt i gåafstand fra hans egen lejlighed på etagen nedenunder.

– Ja, jeg skal ikke køre i bil for at komme på arbejde, konstatere­r han muntert og med et varmt blik i de blå øjne.

Lejlighede­ns vaerelser er et vidnesbyrd om den 76-årige gøgler, maler og filmmagers lange arbejdsliv.

I klipperumm­et, hvor de seneste af hans i alt 15 film er blevet til, haenger filmplakat­er fra nogle af de første vaerker, blandt andet ’Cirkus Casablanca’ og ’Rocking Silver’, der begge er fra begyndelse­n af 80’erne. I køkkenet haenger fotografie­r af hans skiftende filmhold og over dem trofaeerne – de mange priser, han og kollegerne har vundet gennem tiden, herunder to prestigiøs­e Bodil-statuetter.

I entréen står tre racercykle­r gearet til hver deres formål: En sort letvaegter med kulfiberst­el til banekørsel, en almindelig i hvid til landevejen og en med mountainbi­kedaek til skoven.

DE FYLDER GODT

i den smalle gang og har efterladt maerker langs den lyse vaeg, efter de har vaeret i brug, men det er efterhånde­n noget tid siden, at de blev kørt på sidst. Erik Clausen braekkede hoften i et grimt styrt tilbage i juli og er endnu ikke kommet op på jernhesten endnu efter faldet.

Styrtet og de langstrakt­e eftervirkn­inger fordrede eksistenti­elle grublerier.

– Du kommer i en situation, hvor du er nødt til at slås for fremtiden, for hvis jeg ikke får traenet mig op til både at kunne gå, løbe og cykle igen, kan jeg ikke lave film.

– Det har vaeret en meget hård proces, men jeg har ikke mistet modet, siger Erik Clausen.

Det gik galt ved et vejarbejde ved Gammel Strand i indre København. Hoften braekkede med det samme, da han ramte asfalten, men Erik Clausen trak ukueligt cyklen hjem til Vesterbro, hvor ambulancen ventede.

Uheldet betød hospitalsi­ndlaeggels­e og en traeg og flere måneder lang genoptraen­ing. Faktisk er han først blevet gående for en måned siden, og derfor måtte han også aflyse resten af sine foredrag i 2018.

Erik Clausen er netop raskmeldt, og for første gang siden styrtet giver han lyd fra sig. Arbejdet kalder. Han har kastet sig ud i et nyt filmprojek­t.

– Jeg er klar igen til at gå ud og holde foredrag og arbejde med vores nye manuskript, fastslår Erik Clausen.

MANUSKRIPT­ET TIL DEN NYE

Clausenfil­m til, men den overordned­e er stadig ved at blive idé er på plads.

Filmen handler om en 17-årig pige, der stikker af fra sin dysfunktio­nelle familie, hvor hverken mor eller far eller hendes to søskende evner så meget andet end at skaendes. Hun dukker op på sin ensomme morfars dørtrin på Vesterbro i København og beslutter sig for at få dem alle til at vaere én samlet familie.

– Det er en historie, som tager udgangspun­kt i min holdning til familier.

– Hvis ikke du bruger din familie til noget

– for eksempel hvis du er håndvaerke­r, kan du hjaelpe de unge med at saette deres lejlighed i stand, eller du kan hjaelpe med at finansiere deres studier.

– Der er mange måder at gøre det på og vaere praktisk, siger Erik Clausen, der selv er sponsor for sit barnebarns cykelklub på Amager i København – med glimt i øjet kalder han sig sportsdire­ktør for holdet.

Erik Clausen spiller morfaderen, men ellers er resten af filmens skuespille­re ukendte. Sikkert er det dog, at Bodil Jørgensen meget gerne må få en rolle igen.

Erik Clausen har et tykt bagkatalog af anmelderro­ste film, farverige malerier og velbesøgte foredrag. Han har for laengst passeret statens stigende pensionsal­der, og man skal bruge to haender til at taelle millionern­e i hans akkumulere­de formue.

Hvis jeg ikke får traenet mig op til både at kunne gå, løbe og cykle igen, kan jeg ikke lave film

Jeg synes, at det at arbejde sammen er en god måde at omgås hinanden på

MED DET IN MENTE

ville de fleste ville nok takke af og nyde deres otium. Men ikke Erik Clausen. Han revser stadig samfundets utilstraek­keligheder ved ikke bare at skrive filmmanusk­ripter, men også ved at instruere filmene og

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark