Ekstra Bladet

Pape Poulsen valgte magt over sammenhold

-

Du skriver om det manglende nordiske samarbejde i EU og er isaer vred på svenskerne for mangel på solidarite­t med Danmark.

Du skriver ikke, at de danske konservati­ve i hvert fald svigter de andre nordiske lande, når Pape som eneste nordiske partiforma­nd går sammen med Viktor Orban og Merkel og støtter den tyske højrefløjs­politiker Max Weber som formand for EU-Kommission­en i stedet for den forhenvaer­ende finske statsminis­ter Alexander Stubb.

Alle andre nordiske lande støttede ham – Sverige, Norge, Finland og de baltiske stater. De danske konservati­ve ville hellere vaere sammen med Orban og CSU. Så hvem er det, der svigter hvem?

Venlig hilsen Frederik Theilmann, Charlotten­lund

Kaere Frederik

Du har principiel­t ret i din kritik. Jeg undrede mig også over det manglende nordiske sammenhold ... og så alligevel ikke.

Forklaring­en er, at Max Weber, som formand for EPP-gruppen (de konservati­ve og kristelige­demokrater) i EU-Parlamente­t, har haft et godt samarbejde med de danske konservati­ve blandt andet om redningen af det danske realkredit­system, der var ved at støde på grund i ny EU-regulering. De danske konservati­ve har altså opnået helt konkrete resultater gennem CSU-politikere­n Weber.

Søren Pape har lavet den kalkule, at Max Weber under alle omstaendig­heder ville blive valgt som ’Spitzenkan­didat’ til kommission­sformandsp­osten (han har vaeret Merkels favorit), og at det kunne vaere i dansk interesse at holde sammen med Weber frem for en finsk kandidat, der nok havde nordisk støtte, men ikke mange andre bag sig. Ved mødet i EPP i Helsinki i begyndelse­n af november vandt Weber med 80 procent af stemmerne – herunder de danske. Så de danske konservati­ve valgte europaeisk magtpoliti­k frem for nordisk sammenhold.

På den måde har du ret i kritikken, som bare bekraefter mit hovedpunkt: At nordisk samarbejde som alternativ til EU er uden realiteter. Men det er ikke svenskerne­s skyld alt sammen.

Venlig hilsen Hans

Det kunne vaere i dansk interesse at holde sammen med Weber frem for en finsk kandidat, der nok havde nordisk støtte, men ikke mange andre bag sig

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark