Ekstra Bladet

’SAMTYKKE ER FUC

NU ER DET NOK: Hundredvis kvinder mødte op til demonstrat­ion for at få en ny lov om voldtaegt

- JULIE TERMANSEN FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN jte@eb.dk

’Samtykke er fucking sexet’, råber Louise Kjølsen i mikrofonen på den opstillede ladvogn, som ved gårsdagens demonstrat­ion agerer scene. Tilskuerne hujer og klapper.

’Og det her – det er ikke samtykke’, fortsaette­r hun og hiver et par røde gstrengs-trusser op af lommen på sin iøjnefalde­nde pink pels.

Med den rekvisit refererer hun til en irsk voldtaegts­sag, hvor den tiltalte blev frikendt på grund af offerets påklaednin­g, nemlig et par røde g-strengstru­sser med blonder.

Kampklare

Publikum er helt med på referencen. Der bliver klappet, og de demonstran­ter, der har taget skilte og bannere med, raekker dem stolt i vejret.

’My dress is NOT a yes’, står der på et af dem. ’Sex uden samtykke er ikke sex’ på et andet.

Ifølge Amnesty Internatio­nal gik mellem 900 og 1000 personer, heraf flest kvinder, i går på gaden i København, Aarhus, Aalborg og Odense på FN’s internatio­nale dag for bekaempels­e af vold mod kvinder.

Mange af dem har trodset kulden og er mødt op til demonstrat­ion på Bertel Thorvaldse­ns Plads i det indre København, og de er kampklare.

Budskabet er ikke til at tage fejl af. De vil have ny lovgivning på voldtaegts­området. Og det kan kun gå for langsomt.

Hvor er maendene?

Ret skal vaere ret. Der er også mødt maend op, men blandt lyserøde kjoler og Tshirts med det ikoniske kvindesymb­ol, kan de vaere svaere at spotte. Måske er det ikke så maerkeligt. Kigger man på taler-listen, rummer den da også udelukkend­e kvinder.

– Hvis jeg skal give et svar på, hvorfor flertallet af de fremmødte i dag er kvinder, er det nok, fordi voldtaegt primaert rammer kvinder. Dermed ikke sagt at maendene ikke har vigtige stemmer. Jeg håber meget at få maendene mere med i debatten, siger Helle Jacobsen, som er kampagnele­der i Amnesty Internatio­nal og en af initiativt­agerne til demonstrat­ionen ’Let’s Talk about Yes’.

– For jeg mener, at en samtykke-baseret lovgivning generelt vil give et bedre samfund for alle, forklarer Helle Jacobsen.

Mega-ubehagelig­t

Og det kan feminist og psykolog Louise Kjølsen, som også blot er kendt som ’Twerk Queen’, tilslutte sig.

Ifølge Louise er den gaeldende lovgivning med til at undertrykk­e maend i Danmark.

– Det virker, som om at maend ikke altid ved, hvor undertrykt­e de egentligt er i de systemer, vi har i dag. Mange unge maend bliver set på som kraenkere og voldtaegts­forbrydere, og det må jo vaere mega-ubehagelig­t. Så kom ind i kampen, drenge, lyder Louises opfordring til de maend, der havde valgt sofaen frem for den feministis­ke kamp.

Jeg håber meget at få maendene mere med i debatten

 ??  ?? Til kamp for en ny lovMange var mødt op for at demonstrer­e i København. Lignende demonstrat­ioner blev holdt i Odense, Aarhus og Aalborg.
Til kamp for en ny lovMange var mødt op for at demonstrer­e i København. Lignende demonstrat­ioner blev holdt i Odense, Aarhus og Aalborg.
 ??  ?? – Nogle gange virker det, som om kampen for at udligne ligestilli­ng og de traditione­lle kønsroller er en kamp, der er forbeholdt kvinder, men det er totalt misforståe­t, siger Louise Kjølsen.
– Nogle gange virker det, som om kampen for at udligne ligestilli­ng og de traditione­lle kønsroller er en kamp, der er forbeholdt kvinder, men det er totalt misforståe­t, siger Louise Kjølsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark