Ekstra Bladet

Holdt smertelig fortid for sig selv

GRUNWALDS HEMMELIGHE­D: Tyskfødt far blev anholdt, da Danmark blev befriet

- PERNILLE CHRISTENSE­N

14. november sov Morten Grunwald ind på hospice efter laengere tids sygdom. Frem til sin død holdt han en smertelig periode af sit liv skjult for offentligh­eden, men i sit sidste store interview fortalte den folkekaere skuespille­r, hvordan det var at vokse op under Anden Verdenskri­g med en tyskfødt far.

Det er i Michael Müllers bog 'Barn af Besaettels­en – kendte danskere fra dronning Margrethe til Uffe Ellemann-Jensen fortaeller', at Morten Grunwald beretter, hvordan han 5. maj 1945 pludselig så sin far blive hentet af en flok frihedskae­mpere og smidt i faengsel. Det er Politiken søndag, som bringer et uddrag af bogen.

Morten Grunwalds far rejste efter sin aktive deltagelse i Første Verdenskri­g til Danmark, slog sig ned i Odense og blev dansk statsborge­r. Han var uddannet billedskae­rer og havde sit eget vaerksted i familiens kaelder i det fine Hunderup-kvarter.

Kun fem år

9. april 1940 var Morten Grunwald bare en lille knaegt på fem år. Alligevel fornemmede han godt sin tyske baggrund under besaettels­en.

'Jeg kunne godt maerke denne modstand mod min far, og det var selvfølgel­ig problemati­sk, at vi var af tysk afstamning, men jeg levede med det, også selv om jeg som barn hed Walter Morten Grunwald, der var et meget tyskklinge­nde navn', fortaeller Morten Grunwald i bogen.

I bogen fortaeller den folkekaere skuespille­r, at befrielses­dagen blev en noget anderledes dag for ham end for mange andre danskere, der festede i glaede.

'Da befrielses­morgenen kom den 5. maj 1945, havde jeg influenza, så mine foraeldre havde givet mig lov til at ligge i deres sovevaerel­se. Mens jeg lå dér, kom fire-fem frihedskae­mpere marcherend­e op gennem indkørslen. De skulle arrestere vores far. Udenfor var min storebror ved at hejse flaget i haven og gøre klar til fest. I desperat chok råbte han til dem: 'Min far kan da ikke gøre for, at han er født i Tyskland'. Jeg stod op i min pyjamas og gik ud i entreen, hvor min far blev holdt op af frihedskae­mperne. Jeg var en raedselssl­agen tilskuer, mens min storebror var på grådens rand og ville kaempe fysisk med de banditter, der var i faerd med at hente vores far.'

Ransaget og plomberet

Grunwalds barndomshj­em blev ransaget og plomberet. Sammen med sin mor og sine søskende måtte Morten Grunwald finde et andet sted at bo. Det blev hos hans mors kusine i den anden ende af Odense.

Turen i sporvogn gennem byen den dag gjorde stort indtryk på Grunwald. Mens alle fejrede befrielsen, sad han og hans familie bekymrede og stille i vognen og blev kun mere bekymrede, da de hørte skud. Ville faderen blandt ofrene?

Selv blev den ikoniske 'Olsen Banden'-skuespille­r 83 år. Morten Grunwald havde kraeft i skjoldbrus­kkirtlen, som han ikke ønskede at modtage behandling for.

Morten Grunwald bisaettes tirsdag 27. november.

pc@eb.dk. vaere

Michael Müller: ’Barn af Besaettels­en – kendte danskere fra dronning Margrethe til Uffe Ellemann-Jensen fortaeller’. 352 sider. Udkommer 30. november på Gyldendal.

 ?? FOTO: TOBIAS NICOLAI ?? Angstfyldt minde Morten Grunwald mindes i bogen turen i sporvogn gennem Odense 5. maj 1945. Folk festede, men lyden af skud gjorde ham bange. Han vidste ikke, om hans far var en af dem, der skulle skydes.
FOTO: TOBIAS NICOLAI Angstfyldt minde Morten Grunwald mindes i bogen turen i sporvogn gennem Odense 5. maj 1945. Folk festede, men lyden af skud gjorde ham bange. Han vidste ikke, om hans far var en af dem, der skulle skydes.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark