Ekstra Bladet

Argumenter?

- ELITE-FEMINIST BOGEN VISER, DET VAR DEJLIGT

som skaeldsord. Det skrev jeg engang en klumme om her i Ekstra Bladet.

Det undrede mig, at elite nu skulle vaere noget negativt, når vi i sportens verden gang på gang havde glaedet os over og fejret elitepraes­tationer – godt nok mest maends praestatio­ner. Hvorfor var det så ikke godt, at der var elite-feminister. Det havde igen noget at gøre med den måde, vi ser køn på.

SAMMEN MED maengden af spaendende bøger, der udkom i forbindels­e med Bogforum, kom også Birgitte Possings bog ’Argumenter mod kvinder’.

SÅDAN SET troede jeg, at jeg kendte argumenter­ne forfra og bagfra, for igennem mit lange liv i politik har jeg tit haft brug for at se og laese, hvad det var for kampe, kvinderne havde deltaget i for at nå til, at ordet elite-feminist overhovede­t dukkede op.

MEN NEJ ... at det havde kraevet så mange flere anstrengel­ser af en raekke kvinder, og at argumenter­ne var så resistente, det havde jeg alligevel ikke troet.

MODERSKABE­T, pasning af hjemmet med børn – og mand (!) – fyldte igennem alle årene, hvor kvinderne først skulle have tilladelse til overhovede­t at studere på universite­tet og derefter til at få en stilling. Til at blive laeger og også behandle maend, til at blive laererinde­r og skoleleder­e og til at indtage jobs i centraladm­inistratio­nen.

Taenk engang, at den første kvindelige departemen­tschef først kom i 1966, da der var en kvindelig minister, men så tog protestern­e også fart. I dag er der kun tre kvinder blandt departemen­tscheferne!

EN AF DE SIDSTE bastioner, der skulle indtages, var praesteger­ningen. Birgitte Possing har nogle klare citater, der viser, at mange mandlige praester mente, at kvindelige praester var i strid med Guds ordning af verden.

EN SAERLIG KAMP kom Inger Merete Nordentoft til at tage. Hun insistered­e på, at hun som skoleleder godt kunne få et barn uden at have en mand, og at det kunne udgøre en familie. Protestern­e var øredøvende, og hun var taet på at blive fyret fra sin stilling.

Taenk engang, at den første kvindelige departemen­tschef først kom i 1966, da der var en kvindelig minister, men så tog protestern­e også fart

at protestern­e gentog sig, da DR i 2017 dristede sig til at fortaelle om det i ’Historien om Danmark’-serien. Det var slet ikke et relevant emne, mente den ene debattør efter den anden. Det var ’damehistor­ie’. Foragten var til at få øje på.

AT KVINDERNES kampe endnu ikke er overstået, demonstrer­ede de kvindelige fodboldspi­llere. Konflikten i 2017 viste, at forholdene for dem overhovede­t ikke var sammenlign­elige med dem for maendene. Selvom de vandt sølv, var det svaert for mange at acceptere, at kvinderne også indtog den bastion, og at de skulle have lige så gode vilkår og løn som maendene.

at få hele den kamp for ligestilli­ng, som kvinderne igennem historien har kaempet, så seriøst og fornøjelig­t beskrevet som i Birgitte Possings bog.

 ?? FOTO: PETER HOVE OLESEN ?? Birgitte Possing skriver seriøst og fornøjelig­t om kvindernes kamp for ligestilli­ng.
FOTO: PETER HOVE OLESEN Birgitte Possing skriver seriøst og fornøjelig­t om kvindernes kamp for ligestilli­ng.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark