Ekstra Bladet

RAKEL SÅ SIN

KUN 16 ÅR OG OF BREIVIK: Nu med som rekonstrue­rer begivenhed­er på U

- PATRICK THOMAS

Det var så ekstremt, så kalkuleret, kynisk og afstumpet, at Anders Breivik for mange nordmaend er blevet tabu. Et navn, der ikke må naevnes.

Dengang 16-årige Rakel Mortensdat­ter Birkeli var til stede under massakren på øen Utøya 22. juli 2011. Hun oplevede, hvordan hendes venner koldblodig­t blev likvideret en efter en.

Disse skraekbill­eder har sat sig dybe spor hos pigen fra Nordnorge og vil forfølge hende resten af livet.

– Hele lejren var samlet foran hovedhuset. Vi ser, gerningsma­nden sigte mod en høj dreng. Pluds lig trykker han på aftrae keren, og drengen falde om. Han prøver at rejse si Han bliver skudt igen o falder om på ryggen. Det, er vidne til, er hans kam for livet, fortaeller Rakel, d Ekstra Bladet møder hend i København.

Uvirkeligt

– Jeg spurgte en pige, so stod ved siden af mig, o det var skuespil, for det f rekom så uvirkeligt. So var vi til en forestilli­ng. O så måden, alle stod på i le ren.

– Men så råbte hun t mig, at det ikke var sku spil, og at vi skulle løb Der opstod panik, og vi lø Jeg ville finde et sted, so var vanskeligt at komm til.

Jeg spurgte en pige, som stod ved siden af mig, om det var skuespil

Jeg og nogle andr

 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Dybe sporRakel Mortensdat­ter måtte kaempe for livet på Utøya og glemmer aldrig de grusomme optrin.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Dybe sporRakel Mortensdat­ter måtte kaempe for livet på Utøya og glemmer aldrig de grusomme optrin.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark