Ekstra Bladet

E VENNER DØ

FFER FOR dvirker hun i ny film, r de grusomme Utøya

-

at er seker ig. og vi mp da de m m fom Ogejtil

uebe. øb. m me

re fandt et klippefrem­spring. Jeg sad yderst. Vi sad meget taet og prøvede at gøre os så små som muligt. Vi håbede, at vi ikke var synlige. Pludselig stod han taet på. Jeg husker lyden fra hans skridt og det voldsomme tryk fra skuddene, som ramte folk omkring os.

Føler ansvar

– Jeg var vidne til menneskets sidste kamp. Jeg så mange grusomme scener. Han bevaegede sig mod venstre, og jeg blev pludselig helt synlig fra hans vinkel. Min sidemand siger til mig, at vi bliver nødt til at løbe. Jeg ser på ham, og han sigter mod os. Jeg ser tydeligt hans politiunif­orm. Det var den samme person som foran hovedhuset. Vi løber, og min sidemand bliver skudt, fortaeller Rakel.

Haendelsen har vaeret identitets­skabende for hende. Hun oplevede massakren på taetteste hold. Med det følger et ansvar, mener hun. Et ansvar, som skal vaere med til at saette fokus på følsomme emner som højreekstr­emisme og radikalise­ring.

Derfor medvirker hun i dokumentar­filmen ’Rekonstruk­tion Utøya’, hvor hun sammen med andre overlevend­e og en gruppe statister forsøger at genskabe de faktiske begivenhed­er på øen.

Filmen får dansk premiere 29. november.

 ?? FOTO: RUNE AARESTRUP PEDERSEN ?? Utøya.
FOTO: RUNE AARESTRUP PEDERSEN Utøya.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark