Ekstra Bladet

Utilfreds Breivik: Jeg er meget skadet

- LINETTE KRØGER JESPERSEN linette@eb.dk

Selvom det er seks år siden, at Anders Behring Breivik blev idømt forvaring i Oslo tingrett, har han kontinuerl­igt vaeret i medier ne, fordi han mener, at hans afsoningsf­orhold er umenneskel­ige.

Breivik, der nu går under navnet Fjotolf Hansen, er den indsatte, der afsoner under det strengeste sikkerheds­regime i Norge, og har siden september 2013 siddet i Skien-faengslet, hvor han er isoleret fra andre indsatte af hensyn til hans farlighed og egen sikkerhed.

Ifølge en dom fra Oslo tingrett 2016, hvor han sagsøgte staten for brud på menneskere­ttighedern­e, er der ingen, der har siddet isoleret lige så laenge som ham i efterkrigs­tiden i Norge. Og Anders Breivik mener selv, at han har taget skadet af isolatione­n.

– Jeg er ikke lidt skadet. Jeg er meget skadet, sagde han ved retssagen ifølge NRK.

I tingretten fik han medhold i, at afsoningsf­orholdene brød med menneskere­ttighedern­e, men han tabte i landsrette­n. Efterfølge­nde har Menneskere­ttighedsdo­mstolen afvist hans sag.

Har tre celler

I dommen kan man laese, at han i Skien har adgang til tre celler på hver 10,5 kvadratmet­er; en bo-celle, en arbejdscel­le og en traeningsc­elle med tre maskiner.

Han har tilsyn af faengselsb­etjente en gang i timen i dagtimerne, ugentlige samtaler med en praest og besøg af en profession­el besøgsven hver 14. dag.

Han har kun haft fysiske besøg af sin mor, som nu er død.

Derudover har han haft 99 telefonsam­taler med en kvindelig bekendt i en periode på to år, som han selv afbrød kontakten med.

Anders Breivik er idømt 21 års forvaring med en mindstetid på ti år. Det betyder, at han har mulighed for at søge om prøveløsla­delse i 2021.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE/AP ?? Fanatikere­n og massemorde­ren Breivik ses her under et retsmøde året efter massakren. I dag kalder han sig Fjotolf Hansen.
FOTO: HEIKO JUNGE/AP Fanatikere­n og massemorde­ren Breivik ses her under et retsmøde året efter massakren. I dag kalder han sig Fjotolf Hansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark