Ekstra Bladet

Politimand draebte den forkerte mand ’Systemet farligt for sorte’

Men nu er betjenten suspendere­t for at have draebt tilfaeldig ung mand

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

Først blev den politimand, der torsdag aften i et storcenter i delstaten Alabama i USA skød og draebte den 21-årige, sorte eks-soldat Emantic Bradford, rost for at vaere en haedersman­d.

Han blev af byens borgmester og sin chef hyldet som en helt, der reddede uskyldige menneskeli­v. Nu er samme betjent suspendere­t fra sit job. Hoover Police Departemen­ts ledelse har nemlig vaeret tvunget til at traekke i land.

Det skriver Washington Post og New York Times.

I en pressemedd­elelse erkender politiet, at vidneudsag­n og tekniske spor dokumenter­er, at Emantic Bradford ikke affyrede de skud, der ramte en 12-årig pige og en 18-årig mand. Den unge fyr havde angiveligt trukket sin pistol i et slagsmål med en anden ung mand.

Kritikken mildnes ikke af, at den person, der skød de to teenagere, er på fri fod

Politiets talsmand, kaptajn Gregg Rector, beklager samtidig, at de første meldinger var 'unøjagtige'.

Gerningsma­nd på fri fod

Det er til gengaeld en kendsgerni­ng, at skyderiet udløste panik i centret Riverchase Galleria syd for Birmingham. Muligvis også hos den betjent, der affyrede sin tjenestepi­stol og draebte Emantic Bradford.

Skandalen har stor gennemslag­skraft i USA, fordi Emantic Bradford var sort og muligvis det seneste af utallige afro-amerikansk­e ofre for politifolk, der tilsynelad­ende isaer er ’trigger happy’, når de står foran sorte maend.

Kritikken mildnes ikke af, at den person, der skød de to teenagere, er på fri fod, og at politiet IKKE har vaeret i stand til at bringe et signalemen­t eller saette gang i en officiel efterlysni­ng. Pressen efterspørg­er også en forklaring på, hvorfor der overhovede­t blev affyret skud.

De to sårede teenagere er begge meldt uden for livsfare.

I en officiel erklaering fastholder Gregg Rector, politiinsp­ektør i Hoover Police Departemen­t, at den draebte, Emantic Bradford, muligvis var ’involveret i dele af begivenhed­erne’. En mere specifik forklaring får offentligh­eden indtil videre ikke.

Men over for amerikansk­e medier fortaeller øjenvidner, at flere tilfaeldig­e forbipasse­rende trak skydevåben, da de hørte skud. I Alabama er det fuldt lovligt for civile borgere at baere våben i det offentlige rum, hvis man har den fornødne tilladelse.

Det havde Emantic Bradford.

Respektabe­l ung mand

Hans onkel og mor beskriver ham over for New York Den skuddraebt­e Emantic Bradfords familie vil nu kraeve overvågnin­gsbilleder af skyderiern­e offentligg­jort, så den fulde sandhed om den unge mands død kan blive udstillet for amerikaner­ne.

I et forsøg på at bide sig fast i haserne på ordensmagt­en har den afdøde ekssoldats mor samtidig hyret advokaten Ben Crump. Han har specialise­ret sig i at hjaelpe sorte amerikaner­e, som uretmaessi­gt er blevet draebt af politifolk.

Martin Luther Kings datter

Der er nok at grave i. På Twitter skriver den legendaris­ke borgerrets­forkaemper Martin Luther Kings datter Bernice King, at politiet i USA baerer praeg af 'systematis­k racisme'.

’Systemet er farligt for sorte mennesker’, skriver Bernice King i en reaktion på Emantic Bradfords dødsfald.

Washington Post er nået frem til, at 857 amerikaner­e indtil videre er blevet skudt og draebt af politifolk i 2018.

Statistikk­en har endnu ikke opdelt de draebte efter race. Men en femtedel af ofrene for politiets kugler var året før afro-amerikaner­e, og det antal er naesten dobbelt så højt som de sortes andel af USA's befolkning. Times som en livsglad og kaerlig person, som efter deres opfattelse ikke kan have udgjort en trussel for andre.

– Han var en respektabe­l ung mand, som blev henrettet, mener den unge amerikaner­s onkel Anthony Thomas.

 ?? FOTO: AP ?? Politiet i den amerikansk­e delstat Alabama erkender nu, at det var en fejl, at en betjent torsdag skød og draebte den 21-årige Emantic Bradford i et storcenter syd for Birmingham.
FOTO: AP Politiet i den amerikansk­e delstat Alabama erkender nu, at det var en fejl, at en betjent torsdag skød og draebte den 21-årige Emantic Bradford i et storcenter syd for Birmingham.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark