Ekstra Bladet

LØBER MED TUNGE SAEKKE

ARBEJDER UNDER FARLIGE FORHOLD FOR MAERSK: Det danske rederi lover at igangsaett­e en undersøgel­se af arbejdsfor­holdene

- ANDERS ZACHO EMILIE EKEBERG JOHAN SEIDENFADE­N azk@eb.dk

Som små myrer render de frem og tilbage mellem pakhuset og lastbilen med en container på ladet.

Det foregår på bare taeer op og ned ad en midlertidi­g rampe, der er sat sammen af traepaller, med tunge saekke på hovedet, som skal fragtes ind i en ventende container.

Tidligere har Ekstra Bladet i samarbejde med det undersøgen­de medie Danwatch afsløret, hvordan ansatte hos en af Maersks underlever­andører knokler i døgndrift med at losse og laste containere i Kenya i en af Afrikas største havne.

Nederst på rangstigen

Men det er ikke kun nede ved de store Maersk-skibe, at arbejdere befinder sig nederst på den sociale rangstige hos en af Maersks underlever­andører.

Når Maersks skibe laegger til kaj, kører lastbiler med containere ned på havnen, så de kan blive lastet om bord. Men først skal containern­e fyldes med varer fra et naertligge­nde pakhus på havnen. Det job har Maersk hyret en anden underlever­andør til at varetage.

Men ligesom havnearbej­derne, som Ekstra Bladet tidligere har skrevet om, arbejder disse ansatte også i et ekstremt farligt miljø uden det fornødne sikkerheds­udstyr – ofte blot i bare taeer.

Mange ulykker

Det hold af arbejdere, der tømmer containern­e, får 70 øre per saek, som de baerer ud af pakhuset og ind i containere­n. Ikke mange penge at dele imellem et hold af op til ti personer, men de tør ikke bede om højere løn, fortaeller en af arbejderne, der har indvilget i at blive interviewe­t, hvis vi gemmer os bag en lastbil og ikke bringer hans rigtige navn.

– Vi arbejdere kan ikke gøre noget, for i morgen skal vi stå her igen og bede om arbejde. Hvis man er en af dem, der taler om bedre løn, bliver man maerket. Virksomhed­erne vil ikke have det - de vil have deres profit, siger han.

Der er ofte ulykker i varehusene, fortaeller Jonas, som Ekstra Bladet og Danwatch har valgt at kalde ham.

Arbejderne falder eksempelvi­s og braekker et ben, og nogle traeder på et søm. Men selvom de ikke har skyggen af sikkerheds­udstyr på, lyver de, hvis der sker ulykker af hensyn til forsikring­en. Det gør de, som Jonas siger:

– For ikke at skabe problemer for virksomhed­en.

På baggrund af Ekstra Bladets og Danwatchs afsløringe­r har Enhedslist­ens udviklings­ordfører Christian Juhl kaldt erhvervsmi­nister Rasmus Jarlov og udenrigsmi­nister Anders Samuelsen i samråd.

Vi arbejdere kan ikke gøre noget, for i morgen skal vi stå her igen og bede om arbejde

 ?? FOTO: LINDA BOURNANE ENGELBERTH/DANWATCH ?? Ombord på Maersk-skibene har arbejderne det nyeste sikkerheds­udstyr. Men det er langtfra virkelighe­den for ansatte hos rederiets underlever­andører.
FOTO: LINDA BOURNANE ENGELBERTH/DANWATCH Ombord på Maersk-skibene har arbejderne det nyeste sikkerheds­udstyr. Men det er langtfra virkelighe­den for ansatte hos rederiets underlever­andører.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark