Ekstra Bladet

Vil faelde Facebook

KULEGRAVES: Det britiske parlament beslaglaeg­ger fortrolige dokumenter om Facebook

-

Hvis man driller en tiger laenge nok, så bider den.

Det laerer Mark Zuckerberg nu på den hårde måde, efter han adskillige gange har afvist at møde op til en høring i London, som blandt andet de britiske og canadiske står bag.

For hvis manden ikke vil forklare sig, må man jo selv forsøge at blive klogere på, hvad Facebook har gang i. Derfor tvang det britiske parlament sig i sidste uge til en maengde af dybt fortrolige og pinlige dokumenter, som i vaerste fald kan faelde Facebook.

Vi har nogle meget alvorlige spørgsmål til Facebook

parlamente­r

Tvunget til samarbejde

Ifølge The Guardian opdagede de britiske politikere, at stifteren af firmaet Six4Three var på besøg i netop London.

Med sig havde han uheldigvis en raekke af dokumenter fra en retssag, som firmaet har rejst mod Facebook. Papirerne er hjemme i USA gjort hemmelige af domstolen, der behandler sagen. Men da forretning­smanden og dokumenter­ne pludselig var på britisk jord, slog landets myndighede­r til.

De opsøgte ham på det hotel, han brugte i London og stillede et ultimatum: giv os papirerne, eller vi smider dig i faengsel. Da han naegtede at gøre det, blev han eskorteret til parlamente­t og sat under nyt pres.

Den usaedvanli­ge manøvre endte med, at det britiske parlament fik en kopi af papirerne, der blandt andet indeholder private mails fra Mark Zuckerberg og flere af hans chefer.

Katastrofa­l håndtering

Facebook afviser beskyldnin­gerne i søgsmålet, men informatio­nerne fra retssagen kan alligevel blive dybt problemati­ske, når høringen om Facebooks katastrofa­le håndtering af brugernes data skal holdes i dag.

– Vi har nogle meget alvorlige spørgsmål til Facebook.

– De vildledte os om den russiske indflydels­e på deres platform. Og vi har stadig ikke fået svaret på, hvem der vidste hvad om Cambridge Analyticas­kandalen, siger Damian Collins, der er formand for mediekomit­een i det britiske parlament, til The Guardian.

Han mener, at de beslaglagt­e papirer kan blive afgørende i jagten på nogle brugbare svar.

 ?? FOTO: ANDREW HARNIK/AP ?? Sådan kommer man ikke til at se Mark Zuckerberg i det britiske parlament, der i dag holder en høring om Facebook og dets mange datalaek. Han holder sig vaek og sender i stedet en underordne­t til at forklare og undskylde for sig.
FOTO: ANDREW HARNIK/AP Sådan kommer man ikke til at se Mark Zuckerberg i det britiske parlament, der i dag holder en høring om Facebook og dets mange datalaek. Han holder sig vaek og sender i stedet en underordne­t til at forklare og undskylde for sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark