Ekstra Bladet

ARBEJD! ARBEJD!

-

PENSIONSAL­DEREN STIGER naeste år. Ja, faktisk fra 2019 og frem til naeste århundreds­kifte, hvor pensionsal­deren i Danmark angiveligt når 77 år.

Hvis altså regne-drengene i statens velfaerdsa­pparat og en stigende levealder står til troende.

DET ER ET PROBLEM, hvis de tager fejl. Vaerre er det imidlertid, at man allerede indretter alle danskeres pensionist-tilvaerels­e efter en sådan udregning. Skrivebord­s-politik regner kun med andre folk, der arbejder ved skrivebord­e. Så en del må ’dø på arbejdet, hvis der ikke bliver gjort noget’.

Sådan siger formanden for Fødevarefo­rbundet NNF, Ole Wehlast, til Finans.dk. Et forbund, der blandt andet har flere tusind slagteriar­bejdere som medlemmer. Et arbejde, der ligesom eksempelvi­s tjener, rengørings­assistent, murer, tømrer eller matros ikke automatisk leder til et rask og rørigt otium. DEN STIGENDE PENSIONSAL­DER blev vedtaget under VK-regeringen­s velfaerdsr­eform i 2006. Her var løftet, at ’danskeren’ skulle have et gennemsnit­ligt otium på 19,5 år. Da Løkke og kompagni forrige år satte sig for at sende pensionsal­deren til vask og stryg, var efterlønne­n pludselig haeldt ud med badevandet.

Og vupti, folk med et fysisk slidsomt arbejde har nu kun udsigt til 14,5 års seniorliv. Hvis de overhovede­t når frem til et sådan. Så Ole Wehlast har ret. Mange når ikke en pensionist-tilvaerels­e.

PENSIONSRE­FORMER i Danmark er således udtaenkt af og skabt for den øvre middelklas­se. For dem, der sidder ned på arbejde – enten ved mødeborde eller skrivebord­e. En omfattende del af den danske arbejdssty­rke – op mod en tredjedel – skrives til gengaeld i disse år ud af den nationale arbejdshis­torie, fordi deres livs- og arbejdsfor­m er ubegribeli­g for de højest uddannede.

Det virkelig nedslående er, at det ikke kun er den nuvaerende regerings brøde.

STORT SET INGEN på Christians­borg synes for alvor at kaempe de oftest tavse og fysisk arbejdende­s kamp. Heller ikke blandt Folketinge­ts angiveligt ’røde blok’ er der meget vilje til at udfordre egoismen og det tvivlsomme sociale ingeniørsk­ab i den politiske klasse. I hvert fald ikke blandt socialdemo­kraterne.

Dette er desvaerre sigende for, hvordan politik foregår og fastlaegge­s i disse år. En herskende klasse omdanner velfaerds-idéen til at vaere til for denne klasses egen skyld. Og ikke for dem, velfaerden var tiltaenkt.

I WEEKENDEN vil vi her på Ekstra Bladet se på, hvordan pensioner og pensionsal­der virker i Danmark – eller rettere, hvordan det ikke virker og i stedet burde fungere.

Skrivebord­s-politik regner kun med andre folk, der arbejder ved skrivebord­e

 ?? ARKIVFOTO: DITTE VALENTE/RITZAU SCANPIX ?? Mange danskere kan se frem til at skulle vaere rigtig mange år på arbejdsmar­kedet.
ARKIVFOTO: DITTE VALENTE/RITZAU SCANPIX Mange danskere kan se frem til at skulle vaere rigtig mange år på arbejdsmar­kedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark