Ekstra Bladet

SPIS OG MOTIONÉR DIG RASK

-

Uden brug af insulin eller anden medicin er det muligt at for de fleste type 2-diabetiker­e at leve et godt liv, hvis bare de spiser rigtigt.

Det er budskabet i en ny bog, ’Ud af diabetes 2’, som den tidligere Novo-forsker Anette Sams har skrevet i samarbejde med kokken Thomas Rode Andersen.

Sams vurderer, at 80 procent af alle med diabetes 2 kan komme fri af diagnosen, og de resterende 20 procent vil kunne få det klart bedre.

Stabilt blodsukker

Bogen udkom i august, og ifølge Anette Sams får hun dagligt mails fra glade diabetiker­e, der har prøvet at leve efter rådene i bogen.

– Kernen i det her er at holde et stabilt blodsukker. Det kraever, at vi skal vaere hurtige til at fjerne sukkeret fra blodet, efter vi har spist. Det er vi gode til, når vi er unge, hvis vi er meget fysisk aktive, får de essentiell­e naeringsst­offer, god søvn, og hvis vi har de rigtige gener, så kan vi hele livet, siger Anette Sams.

– Men dem med type 2diabetes er reelt dårlige til det. Sukkeret bliver i blodet i laengere tid. Derfor kan man så leve på en måde, hvor man passer på sin krop ved at spise en supersund og supernaere­nde kost, hvor alle kulhydrate­r – altså sukker – optages så langsomt, at selv diabeteskr­oppen kan fjerne det fra blodet.

Masser af kål

I bund og grund går det ud på at spise masser af grove grøntsager – isaer kål – og samtidig at skaere forarbejde­t sukker ud af sin kost.

– Jeg anbefaler, at diabetiker­e skaerer helt ned på sukkerindt­aget, for hvis de tager det, der skader dem, vaek fra kosten, og spiser meget af det, der opbygger dem, så opbygger det deres sundhed, siger Anette Sams og understreg­er, at aendringer i medicinfor­brug kun må ske i samarbejde med en laege.

Undgå medicin

Ifølge Diabetesfo­reningen er bogen ikke bare varm luft.

– Det er veldokumen­teret, at mange med type 2diabetes vil kunne opnå store resultater gennem kost og motion. En del, isaer nye med diagnosen, vil helt kunne reducere eller helt undgå diabetesme­dicin, siger faglig direktør Kristian Johnsen fra Diabetesfo­reningen og tilføjer:

– Det er meget opløftende perspektiv­er, men det er vigtigt, at aendringer i medicinfor­brug på grund af aendret livsstil sker i samarbejde med ens diabetesbe­handler.

 ?? FOTO: LARS KRABBE ?? Kok Thomas Rode Andersen.
FOTO: LARS KRABBE Kok Thomas Rode Andersen.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Tidligere Novo-forsker Anette Sams.
FOTO: RITZAU SCANPIX Tidligere Novo-forsker Anette Sams.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark