Ekstra Bladet

I praktik hos praesten

-

For tre og et halvt år siden fik sognepraes­t Søren Hermansen et opkald, hvor han blev tilbudt at vaere teologisk konsulent på tvserien ’Herrens veje’, som kører med anden saeson på DR1 søndag aften.

Dengang havde han ikke drømt om, hvor meget seriens manuskript­forfattere og skuespille­re skulle fylde i hans liv.

Begravelse­ssamtaler

Han kom nemlig helt taet på produktion­en for at sikre, at serien var autentisk, og han har haft hovedrolle-indehaver Lars Mikkelsen som praestepra­ktikant.

Lars Mikkelsen fulgte Søren Hermansen til både gudstjenes­ter, sjaelesorg­sog begravelse­ssamtaler, og de har gået rundt på kirkegulve­t i flere timer i traek for at øve replikkern­e igen og igen.

– Til en begravelse­ssamtale ringede jeg de pårørende op på forhånd og spurgte, om det var okay, at jeg havde en praktikant med. Det var det, og vedkommend­e kom ind på mit kontor, hvor Lars Mikkelsen sad ved siden af og kiggede på. Det laerte han meget af.

Nogle blev selvfølgel­ig noget forbløffed­e over at se den kendte skuespille­r på praestens kontor, men ifølge Søren Hermansen lagde de ikke maerke til ham, da samtalen var i gang.

I praestens sko

Søren Hermansens måde at vaere praest på har naturligvi­s smittet af på skuespille­rne og manuskript­et.

– Jeg kan tydeligt se mig selv i serien, når praesten slipper de mere formelle tøjler. Det er som at se mig selv, når han breder det ud og får budskabern­e til at flyve. Det er i hvert fald også min ambition som praedikant og praest.

AEren er Lars Mikkelsens

Lars Mikkelsen vandt den prestigefy­ldte Emmy-pris for rollen tidligere i november. Selvom Søren Hermansen har laert ham op, synes han ikke, at rampelyset tilhører ham.

– Jeg kan ikke tage noget af aeren, fastslår han.

– Det glaeder mig, men aerens er hans, manuskript­forfattern­es, instruktør­ens og produceren­s. De har slidt.

’Herrens veje’ vandt Robert-prisen for bedste serie i februar 2018.

 ?? FOTO: TINE HARDEN ?? ’Herrens Veje’ med Lars Mikkelsen i hovedrolle­n som provsten Johannes Krogh afspejler danskernes tro hele vejen rundt, mener Søren Hermansen.
FOTO: TINE HARDEN ’Herrens Veje’ med Lars Mikkelsen i hovedrolle­n som provsten Johannes Krogh afspejler danskernes tro hele vejen rundt, mener Søren Hermansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark