Ekstra Bladet

Antallet af trafikdrae­bte på vej mod rekord

- MATHIAS GRAM

167. Det er tallet, vi skal slå, hvis vi skal saette bundrekord for antallet af trafikdrae­bte i løbet af ét år.

Den seneste rekord blev sat i 2012, og siden er det ikke lykkedes at saenke antallet yderligere. I år er vi dog foreløbigt godt på vej. I årets første 10 måneder er 133 liv gået tabt i trafikken, og det er ifølge FDM 10 procent under niveauet i 2017.

Bilistorga­nisationen forudsiger, at vi – hvis udviklinge­n vel at maerke fortsaette­r – kan nå ned på omkring 160 trafikdrae­bte i år.

Lykkes det at jage Døden på porten ved 160, vil det svare til at saenke antallet af draebte fra lige under 42 hvert kvartal til et rundt 40.

Selv om det ville vaere hidtil uset, er det stadig lidet imponerend­e set i forhold til de ambitioner, som Faerdselss­ikkerhedsk­ommissione­n har formuleret. Her hedder målet 120 trafikdrae­bte i 2020, eller blot 30 per kvartal.

Hvis det mål skal nås på bare to år, skal der ifølge FDM, som er en del af kommission­en sammen med en raekke organisati­oner og politikere, tages skrappere midler i brug.

Flere tilskadeko­mne

Kommission­en eksisterer blandt andet for at komme med forslag til, hvordan antallet af trafikdrab kan nedbringes – og afdelingsc­hef hos FDM, Torben Lund Kusk, praesenter­er da også en konkret idé på FDM's hjemmeside.

- Skal vi nå målet om 120 trafikdrae­bte om året, kraever det en mere målrettet indsats fra myndighede­rne og ikke mindst de nødvendige midler. Man kunne eksempelvi­s øremaerke nogle af de 800 millioner kroner, som staten årligt får ind fra fotovogne, til faerdselss­ikkerhedsa­rbejde. Det vil gøre en forskel, siger han til FDM.dk.

Zoomer vi ud fra antallet af trafikdrae­bte og kigger på det samlede antal ulykker og tilskadeko­mne, ser udviklinge­n noget anderledes ud. For vi kører stadig sammen i stor stil, og fortsaette­r vi ned ad samme spor året ud, vil vi ifølge FDM se flere trafikulyk­ker i 2018 end sidste år.

FDM har indhentet foreløbige tal fra Vejdirekto­ratet, der viser, at to procent flere er kommet til skade i trafikken i årets første måneder, mens der er blevet lavet 10 procent flere buler.

Skal vi nå målet om 120 trafikdrae­bte om året, kraever det en målrettet indsats

 ?? ARKIVFOTO: PER RASMUSSEN ?? 133 liv er i år gået tabt i trafikken.
ARKIVFOTO: PER RASMUSSEN 133 liv er i år gået tabt i trafikken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark