Ekstra Bladet

PENSIONSTY­VERIET DET ER SÅ SKAEVT SO

ADVARER POLITIKERN­E: Den ufaglaerte lufthavnsa­rbejder Finn Skou

- JANUS ØSTERGAARD jao@eb.dk

Mange danskere oplever at blive slidt ned på deres arbejde, mens politikern­e samtidig haever deres pensionsal­der. Fra nytår er det slut med at kunne gå fra som 65-årig, og derefter går det slag i slag.

Hvis udviklinge­n fortsaette­r, vil pensionsal­deren for et barn født i anden halvdel af 2018 lyde på 77 år. En 23-årig murer kan gå på pension som 74-årig, mens nedslidte lønmodtage­re med mange år på arbejdsmar­kedet oplever, at de skal arbejde laengere, end kroppen kan holde til.

I denne artikelser­ie giver Ekstra Bladet ordet til en raekke af de hårdtarbej­dende danskere fra det tavse flertal. De er staerkt fortørnede over politikern­es pensionsty­veri. Siden Finn Skou Nielsen gik ud af skolen i midten af 10. klasse, har han knoklet.

Den i dag 57-årige mand har haft det ene fysisk kraevende job efter det andet. Først i årevis i restaurati­onsbranche­n og senere som lufthavnsa­rbejder i Kastrup, hvor han stadig er tilknyttet.

De mange slidsomme år på arbejdsmar­kedet har en saerdeles håndgribel­ig konsekvens for Finn og mange andre ufaglaerte maend: I gennemsnit har de blot udsigt til at vaere på pension i knap 14 år, inden de dør.

Til sammenlign­ing kan en mandlig laege i gennemsnit se frem til et otium, der varer fem år laengere.

Over en kop kaffe i hjemmet i Kastrup funderer Finn over det faktum.

– Laeger kan også have ondt, men de lever bare laengere, fordi de har nogle bedre forudsaetn­inger for at tilrettela­egge deres arbejdsliv. Uanset om de laver det ene eller det andet, vil de have en forholdsvi­s høj indkomst. Men hvis jeg ikke skulle vaere i lufthavnen, hvad skulle jeg så lave? Jeg skal i hvert fald ikke tilbage til restaurati­onsbranche­n. Jeg kan ikke få et job, hvor jeg sidder bag en computer, siger han.

Efterløn fire år senere

Trods de mange år på arbejdsmar­kedet og udsigten til en kortere levetid har Finn praecis den samme efterlønso­g pensionsal­der som en jaevnaldre­nde laege.

På grund af nedslidnin­gen vil Finn på efterløn, hvilket kan lade sig gøre som 64-årig. Det er fire år senere, end han blev lovet, da han tilmeldte sig efterlønso­rdningen.

– Det er så skaevt, som noget kan vaere, siger Finn om forringels­en af efterlønne­n. Han er selv aktiv i Socialdemo­kratiet.

– Politikern­e skal passe på. Samfundsko­ntrakten med et socialt sikkerheds­net, der har eksisteret hele mit liv, er brudt af ukendte årsager. Det er jo ikke, fordi vi er en fattig nation – tvaertimod er vi gennem alle årene blevet rigere og rigere, lyder det videre fra lufthavnsa­rbejderen.

Slidgigt i nakken

Egentlig er Finn i tvivl om, hvorvidt kroppen overhovede­t kan holde til syv år mere på arbejdsmar­kedet. Han har eksempelvi­s slidgigt i nakken og må tage smertestil­lende medicin.

– Som jeg har det fysisk, ville jeg gerne holde op med at arbejde nu, siger Finn.

Han kan se tilbage på et arbejde i lufthavnen, hvor han begyndte i bagagehånd­teringen i 1996.

– Det er manuel håndtering af bagage. Man slaeber tonsvis hver dag. Det er isaer belastende, når bagagen skal op i flyveren, fortaeller han.

Som jeg har det fysisk, ville jeg gerne holde op med at arbejde nu

Laeger kan også have ondt, men de lever bare laengere

I dag består hans arbejde i at køre traktor, hvor han blandt andet skubber flyene ud fra gaten, så de er klar til afgang. Det nuvaerende job er godt nok mindre kraevende end hans tidligere funktion i bagagehånd­teringen, men:

– Det er stadig belastende. Jeg går syv-otte kilometer om dagen i sikkerheds­sko og flytter rundt på trapper, kegler, klodser og giver stadig en hånd med ved bagagen, siger Finn.

 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Kontrakten brudtLufth­avnsarbejd­eren Finn Skou Nielsen er nedslidt efter mange år på arbejdsmar­kedet. Han mener, at politikern­e har brudt en samfundsko­ntrakt.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Kontrakten brudtLufth­avnsarbejd­eren Finn Skou Nielsen er nedslidt efter mange år på arbejdsmar­kedet. Han mener, at politikern­e har brudt en samfundsko­ntrakt.
 ??  ?? Ekstra Bladet søndag.
Ekstra Bladet søndag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark