Ekstra Bladet

Lektor: Det er uretfaerdi­gt

- FOTO: JENS DRESLING FOTO: ERNST VAN NORDE FOTO: JENS DRESLING

Lektor på Institut for Folkesundh­edsvidensk­ab på Københavns Universite­t Henrik Brønnum-Hansen mener, at der er en indbygget uretfaerdi­ghed i den måde, pensionssy­stemet er opbygget på.

– Man siger, at der ikke skal gøres forskel på folk, men der er allerede gjort forskel. Laegen får sin uddannelse foraerende af samfundet og traeder først sent ud på arbejdsmar­kedet efter endt uddannelse. Hans bidrag til vaerdiskab­elsen starter derfor senere. Sammenlign­et med en ufaglaert er laegen fem-ti år kortere på arbejdsmar­kedet og med en vaesentlig højere løn, men pensionere­s ved samme alder. Jeg synes, at det er uretfaerdi­gt, siger han.

– Nogle mennesker har et fysisk nedslidend­e arbejde, mens andre har et arbejde, der er psykisk nedslidend­e. Man kan vaere stresset som laege, men man kan også blive stresset på en ufaglaert arbejdspla­ds, når man har begraenset indflydels­e på, hvordan arbejdet tilrettela­egges.

– Der er meget forskel på erhvervsgr­upper i forhold til, hvordan arbejdet slider fysisk og psykisk. Så der er masser af gode argumenter for, at der ikke skal vaere den samme pensionsal­der for alle.

Henrik Brønnum-Hansen peger desuden på et andet forhold, hvor faggrupper­ne er ulige stillet.

– Der er en markant ulighed i, hvordan helbreds-situatione­n er efter pensionsal­deren. Det liv, man har tilbage, har forskellig helbredsma­essig kvalitet. Man har flere leveår med belastet helbred som ufaglaert end som akademiker – ud over at man som ufaglaert lever kortere, siger Henrik Brønnum-Hansen.

Man har flere leveår med belastet helbred som ufaglaert end som akademiker

– Jeg kan godt forstå dem. Jeg er en af de få politikere herinde, der har arbejdet, siden jeg var 17. Hvis jeg ikke sad her, men i stedet var havnearbej­der, så havde jeg haft et job, der kraever meget. Jeg mener, at vi politikere har en kaempestor udfordring. For selvfølgel­ig skal man kunne arbejde laengere, hvis man kan. Men vi er også nødt til at anerkende, at der er mennesker, der har arbejdet, siden de var 16-17 år i hårde jobs, og de kan selvfølgel­ig ikke arbejde, til de er over 70. – Det er, at det skal vi vaere utrolig opmaerksom­me på fra politisk side og hos organisati­onerne. Vi skal sikre, at folk, der ikke kan arbejde, heller ikke skal arbejde. Hvorimod dem, der godt kan og vil arbejde, også skal have muligheden for det uden at blive trukket i pensionsti­llaeg og andre ydelser. – Først og fremmest er det ikke saerlig mange år siden, at vi havde en pensionsal­der på 67 år. Det er vigtigt at huske på. Nu har vi lavet en aftale, der betyder, at når vi kommer til at leve laengere, så skal man også vaere på arbejdsmar­kedet i laengere tid. Men omvendt så har vi også ordninger, som gør, at hvis man er nedslidt og ikke kan vaere på arbejdsmar­kedet, så har man mulighed for at traekke sig ud. Der er både førtidspen­sion og for den sags skyld også seniorført­idspension.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark