Ekstra Bladet

Hudløst aerlig om utroskab

- Flash@eb.dk LARS SEJR RUNE MELCHIOR SJØRVAD ls@eb.dk; rms@eb.dk

e. gt, atrirten tealns toer en, ilarraen m nt, det me

isfor tydeligt sangerens stemme, når tøserne bliver mødt med et ’skal du med hen ad gaden, søster?’.

Flere steder i bogen afmonterer Larsen imidlertid myten om den selvsikre gavflab. I sin ungdom var han både genert og usikker, og i forhold til damerne kom han sent i gang: ’Jeg havde haft kyssetøjet fremme, men aldrig bukserne nede’.

Biografien er mest en fortaellin­g om Kim Larsens opvaekst i Københavns Nordvest-kvarter med moderen Eva og den uregerlige storebror, Tore. Men bogen giver også et glimrende tidsbilled­e af Danmark i 50’erne og 60’erne og det ulmende ungdomsopr­ør.

Mors dreng

Selv var Larsen alt for konservati­v til at deltage aktivt i ungdomsopr­øret. Og at gøre oprør mod mor Eva gav slet ingen mening.

En del bogsider bliver brugt på at skildre moderen og hendes familie på Fyn, mens faderen, Alfred, og hans spritter-familie bliver klaret på et par sider. ’Don Alfredo’, som de to brødre kaldte deres far, skred fra familien, da Kim Larsen var fem år, og sønnerne så ham aldrig siden.

Biografien bruger desvaerre ikke meget krudt på, hvad det betød for Larsen, at han voksede op uden en far. I stedet hyldes moderen for at skabe et trygt barndomshj­em. Et hjem, hvor pengene var små, men hvor der var menneskeli­gt og mentalt højt til loftet, og hvor Larsen laerte, ’at slynglerne er de sjoveste’.

Musikkens daemoner

Kim Larsen følte sig malplacere­t i gymnasiet, hvor pigerne kaldte ham ’Kimpanse’, og han kedede sig bravt på laerersemi­nariet. En ren åbenbaring blev et ophold på Askov Højskole, hvor han fik forfatterd­rømme og skrev en – aldrig udgivet – murstensro­man med den meget larsenske titel ’En dags lykke’.

Tilbage i København tog ’musikkens daemoner’ over. Men vejen til en musikkarri­ere blev bumlet, indtil Larsen mødte ’den skeløjede halvsvensk­er’ Wili Jønsson. Et venskab, der er varmt og kaerligt skildret i biografien.

Resten af historien – og sangene – kender vi. Nu er vi også blevet en del klogere på manden bag de musikalske mirakler. Kim Larsen fortaeller ikke kun om sine stolte øjeblikke.

I bogen ’Kim Larsen – Mine unge år’ kommer man med helt ind i det private og bogstaveli­gt talt med Kim Larsen under dynen. Blandt andet får man fortaellin­gen om den aften i 1970, hvor Kim Larsen var sin davaerende hustru, Mariann, utro under et besøg i Thylejren.

– Det er selvfølgel­ig privat, men jeg synes ikke, han blotter hende. Han blotter naermere sig selv. Det er modigt, og han viser sin egen usikkerhed frem. Han ville gerne vise sin sårbarhed og fortaelle, hvem han var bag facaden, fortaeller forfattere­n Jens Andersen.

Fik kønssygdom

Når Jens Andersen skriver biografier, er han meget bevidst om, at informatio­nerne i bøgerne også involverer andre end hovedperso­nen selv og ofte er af privat karakter.

– Jeg vil ikke udstille andre. Det skal have en mening, og man må have sit etiske og moralske kompas med sig, forklarer han.

Kim Larsen var uvidende om, at den spontane utroskab havde givet ham gonorré, da han kort efter var sammen med Mariann og smittede hende. Jens Andersen understreg­er, at nationalsk­jalden ikke ønskede at tale dårligt om Mariann.

Kim Larsen følte sig malplacere­t i gymnasiet, hvor pigerne kaldte ham ’Kimpanse’

For det indre øre hører man tydeligt sangerens stemme, når tøserne bliver mødt med et ’skal du med hen ad gaden, søster?’

Det er selvfølgel­ig privat, men jeg synes ikke, han blotter hende

– Her med Mariann er det tydeligt for mig, at han fortalte historien, fordi hun betød meget for ham. Hun var den første kaerlighed og den første, han var i seng med i sit liv, siger Jens Andersen og giver et eksempel.

– Han fortaeller blandt andet om en anden gang, de to havde sex, hvor Kim Larsen sagde: ’Du må undskylde, at jeg siger det her, Mariann, men det var virkelig dejligt’.

 ?? FOTO: PETER HOVE OLESEN PRIVATFOTO ?? De fleste danskere kender Kim Larsens sange, men de faerreste har fået indblik i hans opvaekst.
FOTO: PETER HOVE OLESEN PRIVATFOTO De fleste danskere kender Kim Larsens sange, men de faerreste har fået indblik i hans opvaekst.
 ??  ?? Mariann Herløv Larsen og Kim Larsen med sønnen Pelle i Ørstedspar­ken i København i efteråret 1969.
Mariann Herløv Larsen og Kim Larsen med sønnen Pelle i Ørstedspar­ken i København i efteråret 1969.
 ?? PRIVATFOTO ?? En voldsom forhåndsin­teresse har resulteret i et rekordstor­t oplag.
PRIVATFOTO En voldsom forhåndsin­teresse har resulteret i et rekordstor­t oplag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark