Ekstra Bladet

Må bruge af datters børneopspa­ring

Enlig mor til tre maerker krisen hårdere i den følsomme juletid

- TORBEN RASK FOTO: RENÉ SCHÜTZE trl@eb.dk

Jeg vil ikke kunne holde ud at se mine børn mangle noget eller blive skuffede

Fortaellin­gen om, at børn altid er loyale over for deres foraeldre, kender Akita Lindstrøm kun alt for godt. Den aeldste af hendes tre børn ti-årige Emilia, har gentagne gange som alle andre børn på hendes alder spurgt sin mor, om hun ikke må få dit eller dat, når familien har vaeret på indkøb.

– Når hun så har spurgt, kommer hun i tanke om min pressede økonomi og tilføjer, at hun nok selv skal betale for det, hun lige har bedt om. Eller hun siger: Mor, du må altså gerne få mine penge, bekraefter Akita Lindstrøm historien om børns ubegraense­de loyalitet over for deres foraeldre.

Presset økonomi

Den enlige mor til tre – Emilia har lillebror Oliver på fire og lillesøste­r Malou på to år – maerker i endnu højere grad sin og dermed børnenes pressede privatøkon­omi nu, hvor årets vel nok mest børnefikse­rede højtid naermer sig med pynt, fest, knas og traditione­r.

Alt sammen elementer, som i en flere uger lang proces frem mod kulminatio­nen 24. december appellerer til hygge, samvaer, indkøb og forventnin­ger hos børnene.

– Jeg er nødt til at klare det hele, selv om jeg egentlig ikke har råd. Jeg vil ikke kunne holde ud at se mine børn mangle noget eller blive skuffede, så jeg håber virkelig, at vi får en julehjaelp­spakke fra Dansk Folkehjael­p, siger Akita Lindstrøm.

Skilsmisse og psykiske problemer

Den 29-årige mor fra vores måske kommende statsminis­ters – laes Mette Frederikse­ns – barndoms-bydel i Aalborg Sydøst blev skilt fra sine to yngste børns far for halvandet år siden. Emilia har Akita Lindstrøm med en anden mand, som aeldste-datteren kun har sporadisk kontakt med.

Skilsmisse­n i sommeren 2017 tog i mere end én betydning livtag på Akita, der siden fik alvorlige psykiske problemer, som hun nu behandles for.

– Heldigvis fuldførte jeg i sommer mit hf-studium og skal 1. februar begynde på sygeplejer­ske-uddannelse­n.

– Det troede jeg på et tidspunkt ikke, at jeg kunne magte, men nu lysner det med udsigten til studiestar­ten om halvanden måned, siger Akita Lindstrøm.

Med til at få det til at lysne er også, at hendes rådighedsb­eløb til den tid naesten fordobles fra de nuvaerende 3500 kr. om måneden til 6500 kr.

– Det seneste halve års tid har jeg vaeret nødt til at tømme Emilias konto til konfirmati­ons-opsparing for at klare dagen og vejen. Det var graenseove­rskridende, men jeg vil selvfølgel­ig forsøge at få gang i opsparinge­n igen.

Vil scanne gravide kvinder

29-årige Akita Lindstrøm vil ikke gå så vidt som til at sige, at hun fortryder noget i sit hidtidige voksenliv.

– Fortryde er for stort et ord at bruge, men jeg har godt kunnet se og maerke de senere år, at det er en stor udfordring at have tre børn, samtidig med at man uddanner sig.

– Havde jeg gjort tingene i omvendt raekkefølg­e og uddannet mig først, så ville meget se anderledes ud rent økonomisk.

Håber at blive selvstaend­ig

På den anden side af sygeplejer­ske-uddannelse­n drømmer Akita Lindstrøm om at blive selvstaend­ig sonograf og dermed at kunne scanne en del af de mange gravide kvinder i Aalborg og omegn, som i øjeblikket kun har to sonografer at gå til.

Akita Lindstrøm er selv skilsmisse­barn og husker intet fra sin egen barndoms juleaftene­r.

– Jeg tror, jeg har fortraengt det, fordi det ikke er vaerd at huske, siger hun og tilføjer, at det blandt andet er derfor, at hun for alt i verden vil give sine egne børn gode juleminder.

 ??  ?? Akita Lindstrøm glaeder sig til at skulle begynde på sygeplejer­ske-studiet 1. februar naeste år. Til den tid er hendes privat-økonomiske situation også markant bedre. Blandt andet fordi hendes personlige fradrag løftes. Børnene Emilia (tv.) og Malou taenker dog foreløbig mest på julen ligesom alle andre børn.
Akita Lindstrøm glaeder sig til at skulle begynde på sygeplejer­ske-studiet 1. februar naeste år. Til den tid er hendes privat-økonomiske situation også markant bedre. Blandt andet fordi hendes personlige fradrag løftes. Børnene Emilia (tv.) og Malou taenker dog foreløbig mest på julen ligesom alle andre børn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark