Ekstra Bladet

Kims store drøm gik i vasken

I den aktuelle biografi fortaeller sangeren om en af sine kunstneris­ke ambitioner, han trods mange års hårdt arbejde endte med at droppe

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD rms@eb.dk

Før Kim Larsen fik fat i en guitar, var hans instrument en skrivemask­ine.

Gennem flere år i 60’erne arbejdede manden, der senere skulle blive hele Danmarks nationalsk­jald, benhårdt på at slå igennem som forfatter.

Det lykkedes ham sågar at faerdiggør­e den ambitiøse og litteraert eksperimen­terende roman ’En dags lykke’, som han sendte ind til forlaget Gyldendal.

I stedet for en kontrakt og en udgivelses­dato fik han et afslag.

’Meget af bogen virker snobbet på mig, men fortaelle Lastbilcha­uffører skal have bedre forhold i Den Europaeisk­e Union.

Det er formålet med en vejpakke, som EU’s transportm­inistre blev enige om natten til i går.

– Aftalen sikrer mere fair regler for chauffører kan De, så jeg gør Dem kun en tjeneste ved at give Dem denne bog tilbage. Jeg synes, at De skal skrive en anden, hvor De er mere aerlig, og hvor De skriver en god historie, for det tror jeg, De er i stand til’, lyder et uddrag af afslaget fra den ansvarlige forlagsred­aktør hos Gyldendal.

Afslaget tog Larsen dog med ophøjet ro, og han sendte manuskript­et ind til endnu et forlag, der dog heller ikke bed på.

Overrasken­de

At Kim Larsen i sine unge år havde arbejdet så hårdt og konsekvent på at blive og transports­elskaber og større effektivit­et for nationale kontrolmyn­digheder, sagde Østrigs transportm­inister, Norbert Hofer, der var mødeleder.

– Chauffører får bedre arbejdsbet­ingelser, tilføjede han. forfatter, var en af de ting, der kom en anelse bag på forfattere­n Jens Andersen, der i samarbejde med Kim Larsen står bag den netop udkomne biografi ’Kim Larsen – Mine unge år’.

– Det overrasked­e mig, at det på et tidspunkt var det absolut største ønske for ham at blive forfatter. Han skrev en bog og nogle noveller, der var inde at vende hos flere forlag, men aldrig endte med at blive udgivet, fortaeller Jens Andersen til Ekstra Bladet.

At det ikke blot var en fiks idé, men en reel drøm, der blev arbejdet benhårdt på, kan blandt andet ses i de breve, Kim i en årraekke sendte til sin mor, og som Jens Andersen har fået indblik i.

– Jeg kan se på nogle af de breve, han sendte til sin mor, at der er tale om en drøm, der er i ham fra 1964 og helt frem til 1968. Så vender det, og han bliver til musikeren Kim Larsen, siger Jens Andersen.

Brug for hjaelp

Kims tidlige drømme om at blive forfatter og hans erfaring med at få at vide, at det lange, skriftlige format ikke var noget, han skulle satse på, har muligvis vaeret medvirkend­e til, at han allierede sig med en erfaren og anerkendt biografifo­rfatter, da livshistor­ien skulle foreviges på tryk.

– Han endte med at erkende, at det, han var rigtig god til, det var de korte sange, og det med den lange fortaellin­g, det var noget, han skulle have hjaelp til, siger Jens Andersen.

Lastbilcha­uffører skal have bedre kår

Samuelsen lover ikke Ukraine hjaelp

Han skrev en bog og nogle noveller, der var inde at vende hos flere forlag

Heldigvis fejlede Kim Larsens evne som fortaeller bestemt ikke noget – heller ikke, når der skulle snakkes laengere, end hvad man har mulighed for fra scenekante­n.

– Hans ord var naesten litteratur, fordi han var så god til at fortaelle, siger Jens Andersen.

Metroselsk­ab får millionbød­e

Hovedentre­prenøren bag Københavns metrocityr­ing har accepteret at betale knap halvanden mio. kroner i bøde for brud på arbejdsmil­jøloven, oplyser Københavns Politi.

 ?? FOTO: MORTEN LANGKILDE/ RITZAU SCANPIX ?? Den gik ikkeKim Larsen havde mange talenter, men ingen ville udgive hans debutroman.
FOTO: MORTEN LANGKILDE/ RITZAU SCANPIX Den gik ikkeKim Larsen havde mange talenter, men ingen ville udgive hans debutroman.
 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX ?? Kim Larsen-bogen er trykt i et rekordstor­t oplag på 100.000 eksemplare­r. Den koster 350 kroner og er på 328 sider.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX Kim Larsen-bogen er trykt i et rekordstor­t oplag på 100.000 eksemplare­r. Den koster 350 kroner og er på 328 sider.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark