Ekstra Bladet

Carl-Mar Møller hjaelper de udsatte

Carl-Mar Møller elsker julen, og han holder gerne juleaften i selskab med sin familie, elever, eks-kriminelle og veteraner

- CHRISTIAN YTTERGREN cy@eb.dk

Kaerlighed, samvaer og jul betyder meget for Carl-Mar Møller.

Siden 1985 har han drevet Par, Sexolog og Psykoterap­eut Skolen i Kokkedal, hvor skolens elever har vidt forskellig­e baggrunde.

Og når datoen slår 24. december, bliver hans elever også inviteret til juleaften. Carl-Mar kommer nemlig fra en familie, hvor der sad mange gaester til bords juleaften.

Jeg havde nogle rige tanter, som gerne ville forkaele mig, så der var ikke sparet på noget som helst

– Da jeg var barn, var vi mange mennesker, der holdt jul sammen. Der var mange julegaver. Jeg havde nogle rige tanter, som gerne ville forkaele mig, så der var ikke sparet på noget som helst, siger Carl-Mar Møller.

Han husker saerligt tilbage på en stor rød brandbil, som han fik som seksårig juleaften. Det er den bedste gave, som han nogensinde har fået.

Julen betyder derfor meget for Carl-Mar, og han har holdt traditione­n i live som voksen.

– Jeg har en bondegård i Kokkedal, hvor jeg inviterer min familie og elever til juleaften. Vi spiller pakkeleg, snakker og hygger os. Vi bliver som regel omkring 12 stykker, siger han.

Men i dag er det dog ikke gaverne, der betyder mest.

– Julen har aendret sig meget, siden jeg var barn. Nu handler det om venner, sjov og ballade. Der er nisser alle vegne, og folk kommer i god tid, så vi kan lave mad sammen, fortaeller Carl-Mar Møller.

Fokus på de svageste

Carl-Mar Møller har arbejdet med mennesker hele sit liv, og han hjaelper saerligt de mindre heldige og udsatte.

– Det er kriminelle unge, som også kan vaere misbrugere. Jeg tager dem ind fra bandemiljø­et eller faengslet. Mange af dem er hårdt ramt, og de bor her i op til fire år. Jeg hjaelper dem og retter op på dem. De får hjaelp med uddannelse, kørekort, og lejlighed. De hjaelper mig også på gården og deltager i mine kurser, siger Carl-Mar.

I øjeblikket har Carl-Mar fire krigsveter­aner boende, som han hjaelper med at få styr på hverdagen. Det sker igennem kurser, terapi og samtaler.

Ligesom hans andre elever på skolen er de udsatte mennesker inviteret til juleaften.

– Hvis man har overskudde­t til det, så skal man hjaelpe de udsatte. Jeg har altid arbejdet med mennesker og specielt de udstødte og kriminelle. Det har jeg gjort hele mit liv.

– Man får overskud af at hjaelpe andre. Man får så meget igen, når man ser dem udvikle sig og blive gladere, siger Carl-Mar Møller.

Carl-Mar Møller har uddannet mere end 500 terapeuter siden 1985, og har haft over 10.000 elever. Han er desuden en flittig forfatter og har udgivet 12 bøger og solgt over 40.000 eksemplare­r siden 1996.

 ?? PRIVATFOTO ?? – Hvis man har overskudde­t til det, så skal man hjaelpe de udsatte. Man får så meget igen, når man ser dem udvikle sig og blive gladere, siger Carl-Mar Møller.
PRIVATFOTO – Hvis man har overskudde­t til det, så skal man hjaelpe de udsatte. Man får så meget igen, når man ser dem udvikle sig og blive gladere, siger Carl-Mar Møller.
 ?? PRIVATFOTO ?? Carl-Mar Møller lejer en bondegård, som også fungerer som hans skole.
PRIVATFOTO Carl-Mar Møller lejer en bondegård, som også fungerer som hans skole.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark