Ekstra Bladet

BANKER I BENLÅS

-

LANDETS BANKDIREKT­ØRER er åh så kede af det. Naesten grådkvalte over, at de fleste danskere har mistet tilliden til den finansiell­e sektor efter skandalern­e med hvidvask og udbytteska­t.

Derfor blev der sagt undskyld, undskyld, undskyld på årsmødet i mandags i Finans Danmark, bankernes lobbyorgan­isation.

VI ER DOG IKKE helt sikre på, hvor alvorlig undskyldni­ngerne i sådan en forsamling af banditter i habitter er ment. Vi tror, aergrelsen over, at skandalern­e er blevet afsløret, er større end skammen.

Det er i hvert fald tankevaekk­ende, at årsmødet blev holdt i Skuespilhu­set i København ...

MANGE HUSKER endnu, hvordan den finansiell­e sektor lovede bod og bedring efter finanskris­en, hvor staten måtte traede til med milliard-indsprøjtn­inger for at holde store banker som Danske Bank oven vande.

Der var ingen graenser for, hvor samfundsan­svarlige bankdirekt­ørerne ville vaere i fremtiden.

Men ydmygheden holdt ikke laenge, før grådighede­n på ny tog over. Deres personlige indtjening afhaenger jo i høj grad af, hvor mange penge de er i stand til at give videre til aktionaere­rne. SÅ DET ER NAIVT at tro på selvjustit­s. Der var da heller ingen tegn på etisk selvopgør på årsmødet.

Derfor er politikern­e tvunget til at gå hårdhaende­t til vaerks og laegge bankerne i benlås – i hvert fald i en periode.

HER SPILLER Finanstils­ynet en afgørende rolle. Men det kraever, at tilsynet virkelig begynder at føre tilsyn og ikke som hidtil blindt stoler på de oplysninge­r, som bankerne finder opportunt at give videre.

Der skal langt større muskler til – og de skal bruges.

Og her er det afgørende, at politikern­e virkelig bakker Finanstils­ynet op og ikke agerer som Brian Mikkelsen (K), der som erhvervsmi­nister kritisered­e tilsynet for at vaere samfundets ’største vaekststop­per’!

FINANS DANMARKS formand, Michael Rasmussen, sagde på årsmødet, at ’vi skal aldrig saette profit før etik’.

Vi er ikke overbevist om, at det traengte ind hos alle i forsamling­en. Det er heller ikke let at få vaneforbry­dere til at aendre kurs.

Det er naivt at tro på selvjustit­s. Der var da heller intet tegn på etisk selvopgør på årsmødet

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? De må laere aldrig at saette profit før etik.
FOTO: PHILIP DAVALI De må laere aldrig at saette profit før etik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark