Ekstra Bladet

DET ER OS DER ER GALT PÅ DEN

- GISLE THORSEN gisle@eb.dk

Brøndby-traener Alexander Zorniger satte søndag aften i ’Onside’ gang i en større diskussion om den danske fodboldung­dom.

Tyskeren, der stillede med historiske 11 udlaending­e i startopsti­llingen mod Hobro, var ikke imponeret over Brøndbys egen Masterclas­s. Ej heller af mange andre unge danske spillere, der ifølge Zorniger ’ikke har mentalitet­en i forhold til at tage det naeste skridt’.

Grund til at vaere stolte

Omkring 25 kilometer fra Brøndby Stadion sidder en kollega, der om nogen har med unge spillere at gøre, og FC Nordsjaell­andtraener Kasper Hjulmand er langtfra enig med den tyske Brøndby-traener.

Naturligvi­s er der unge spillere med dårlig indstillin­g, selvfølgel­ig er der nogle, der har haft det for let og burde laere at kaempe noget mere. Men hovedbudsk­abet fra Farum er ikke til at tage fejl af: Der er masser af guf i den danske ungdom.

– Jeg startede med at arbejde med teenagere for 20 år siden. Det gør jeg stadigvaek, og mit indtryk af ungdommen i dag er godt nok positivt, fastslår han.

– Vi har aldrig haft en ungdom, der var så dygtig og ambitiøs som nu. Jeg synes, at vi i Danmark godt kan vaere stolte af de drenge, vi har ude i Europa. De har et pissegodt ry, og klubberne er glade for dem, fortsaette­r Hjulmand.

For ham er det en diskussion, der handler om meget mere end fodboldung­dommen. Den handler om ungdommen helt generelt.

Når Kasper Hjulmand, der selv har sønnerne Marcus og Mikkel, taler med virksomhed­sledere eller ser sine egne børns kammerater, bliver han bekraeftet i, at det ikke står så skidt til endda med ungdommen.

Intet galt med de unge

Derfor stiller han spørgsmåle­t om, hvorvidt det ikke snarere er ’gamle ledere’ som ham selv, der skal aendre synspunkt.

– Hvad hvis det er alle os, der arbejder med dem, der er galt på den? Hvis ens egen referencer­amme er, hvordan verden så ud for 20-30 år siden, spejler vi dem i vores verden, men det er en helt anden tid nu, fastslår Hjulmand.

– Vi skal laere at forstå, hvordan de unge taenker, og hvad det er for en verden, de skuer ind i, forklarer traeneren.

Den diskussion, som Zorniger tog hul på, foregår langtfra kun i Danmark.

Det samme blev diskuteret, da Kasper Hjulmand for nogle år siden var traener i Bundesliga­klubben Mainz. Dengang stillede tyskerne spørgsmåle­t: Hvad er der dog galt med ungdommen ..?

Men ifølge Hjulmand er der absolut intet galt med den:

– Selvfølgel­ig er der gode, gamle dyder, som vi skal holde fast i. Som for eksempel at man skal knokle for tingene. Men jeg oplever også en ungdom, der er flittig og ambitiøs, så jeg er fuld af optimisme. Jeg tror, at de kan forandre verden til det bedre.

I interviewe­t søndag på TV3 Sport naevnte Alexander Zorniger tre tidligere FC Nordsjaell­and-spillere, Andreas Maxsø, Emiliano Marcondes og Marcus Ingvartsen, som eksempler på unge danske spillere, der ikke har formået at tage naeste skridt.

Kasper Hjulmand er dog ikke så bekymret på sine tidligere spilleres vegne og er overbevist om, at de nok skal skabe sig en karriere i udlandet.

– Bare vent! Jeg synes, at de alle tre er gode eksempler, og der er ingen af dem, der kommer til at løbe pibende vaek.

Fuld spilletid til Marcondes

Andreas Maxsø er aktuelt fast mand i schweizisk­e Zürich, og Emiliano Marcondes fik mandag aften fuld spilletid (og lagde op til scoring) for Brentford i The Championsh­ip.

Den tidligere Superliga-topscorer Marcus Ingvartsen kun har fået to indhop for belgiske Genk i denne saeson.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark