Ekstra Bladet

Hyldest, tårer og humor

-

Hyldest, tårer og masser af humor praegede gårsdagens statsbegra­velse af den tidligere praesident George H.W. Bush i den amerikansk­e hovedstad, Washington D.C.

Sønnen George W. Bush, som var USA's praesident fra 2001 til 2009, fortalte anekdoter om sin far, der som 90-årig sprang i faldskaerm.

Han landede som planlagt ved en kirke.

– Og som vores mor sagde, så valgte han stedet i tilfaelde af, at skaermen ikke åbnede, sagde George W. Bush og udløste dermed et af de mange latterudbr­ud i katedralen.

Tårerne var der også plads til, da en tydeligt rørt Bush junior afsluttede sin tale med at hylde sin far som den kaerlige aegtemand, han var, og sige, at familien nu finder trøst i, at han ’holder mors hånd igen’.

Barbara Bush døde i april i år.

Sammen med de hundredvis af andre i katedralen placerede den nuvaerende praesident, Donald Trump, og fire tidligere praesident­er – heriblandt George W. Bush – hånden på hjertet og fulgte kisten med øjnene, da den blev båret ind i den store katedral.

Soldat-statsmand

Den aeldre Bush var ’den sidste store soldat-statsmand’, sagde historiker Jon Meacham.

Han fortalte en anekdote om Bush, som engang førte valgkamp i et varehus.

I den taetpakked­e menneskema­engde rakte Bush hånden ud og trykkede en mannequind­ukke i hånden. Men i stedet for at blive pinligt berørt, lavede han hurtigt sjov med episoden: ’Man ved aldrig. Jeg bliver nødt til at prøve’.

Han valgte stedet i tilfaelde af, at skaermen ikke åbnede

Friviligt arbejde

Historiker­en roste Bushs opfordring til amerikaner­ne om at engagere sig i frivilligt arbejde, hans såkaldte ’tusind lyspunkter’, som Meacher sammenlign­er med nogle af Abraham Lincolns udødelige udtalelser.

I sommer gjorde praesident Trump grin med netop de ’tusind lyspunkter’. Trump sad ved begravelse­n på første raekke i venstre side af den store katedral.

/ritzau/AP

 ?? FOTO: AP ?? George W. Bush fortalte anekdoter om sin far ved højtidelig­heden i Washington D.C., og udløste dermed et af de mange latterudbr­ud i katedralen.
FOTO: AP George W. Bush fortalte anekdoter om sin far ved højtidelig­heden i Washington D.C., og udløste dermed et af de mange latterudbr­ud i katedralen.
 ?? FOTO: AP ?? Trump, Obama, Clinton og Carter var placeret på første raekke i venstre side af katedralen.
FOTO: AP Trump, Obama, Clinton og Carter var placeret på første raekke i venstre side af katedralen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark