Ekstra Bladet

To er nu udvist hvornår er de Danmarks ansvar?

- HER FOR GANSKE REAKTIONER­NE DEN ENE DEN ANDEN SPØRGSMÅLE­T ER DANMARK ER DER ER KONSEKVENS­ER

nyligt blev der afsagt to ganske markante udvisnings­domme. I begge tilfaelde blev der statueret udvisning, og i begge tilfaelde var landsrette­n nået til et andet resultat.

I den ene dom var der tale om en bandeleder, og i den anden var der tale om en Syrien-kriger. Den ene havde permanent opholdstil­ladelse, og den anden havde dansk statsborge­rskab (dobbelt statsborge­rskab). I begge tilfaelde var der tale om en endog meget spinkel tilknytnin­g til udvisnings­landet, og begge personer havde vaeret i Danmark hele deres liv.

var ikke sene til at komme, og som altid var det den gamle traver, der kom i anvendelse: ’Vi (Danmark) opdrog dem, så må vi også tage ansvaret, vi kan ikke tillade os at eksportere vores problemer’.

Det er et gammelkend­t standpunkt, som har vaeret fremført siden slut-90’erne, men denne gang stoppede jeg op og taenkte laenge og tungt over det, for har det sin rigtighed?

har formodentl­igt gået i folkeskole – det naevnes i hvert fald i dommen. Ikke at der skulle vaere noget specielt ved hans skoletid, for han har ikke yderligere uddannelse, han har aldrig haft et arbejde, og det fremstår ganske klart, at hans største tilknytnin­g til en dansk velfaerdsi­nstitution siden folkeskole­tiden har vaeret til faengslet.

har gået på muslimsk friskole, han har aldrig haft fast tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet og ellers vaeret på offentlig forsørgels­e siden 2011. Han er tillige ganske eksplicit omkring, at islam betyder alt for ham. Hvilket vel i denne kontekst må forstås, som at Danmark betyder ganske lidt for ham. Den ene har vaeret kriminel hele sit voksne liv – den anden er terrorist.

således, om disse to, hvis største og laengste tilknytnin­g til den danske stat må siges at vaere faengsel for den enes vedkommend­e og jobcentere­t for den anden, reelt er et produkt af Danmark?

Og endnu mere interessan­t er det, om man ved sine handlinger kan vise så eftertrykk­eligt, at man ikke vil Danmark, at Danmarks ansvar således bortfalder? For mig er svaret på spørgsmåle­t, efter en del omtanke, ubetinget ja.

et faellesska­b, men man må vaelge det til. Og der kan ikke vaere megen tvivl om, at begge ovenståend­e typer har brugt deres liv til at vaelge Danmark fra.

Og hvis de så med deres handlinger har vist, at de ikke ønsker at vaere en del af vores faellesska­b, så er jeg efter megen omtanke nået frem til, at skider man så eftertrykk­eligt i reden, må man også leve med, at de andre beboere i reden sparker en ud.

Det kan vi tillade os, fordi vi har ikke ansvaret for opdragelse­n. Det er ikke alene Danmark, der har skabt dem. Vi har nok vaeret med, men det meste har de klaret helt og aldeles selv.

Skider man så eftertrykk­eligt i reden, må man også leve med, at de andre beboere i reden sparker en ud

ved alle valg her i livet, og vaelger man fordelene ved dobbelt statsborge­rskab, må man også leve med ulemperne.

Eksempelvi­s at man risikerer, at det ene faellesska­b giver fem kolde taeer i bagdelen.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Vaelger man fordelene ved dobbelt statsborge­rskab, må man også leve med ulemperne. Eksempelvi­s at man risikerer, at det ene faellesska­b giver fem kolde taeer i bagdelen.
FOTO: JENS DRESLING Vaelger man fordelene ved dobbelt statsborge­rskab, må man også leve med ulemperne. Eksempelvi­s at man risikerer, at det ene faellesska­b giver fem kolde taeer i bagdelen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark