Ekstra Bladet

Ganske enkelt utrolig godt

- THOMAS TREO Van Morrison tom@eb.dk

The Prophet Speaks (Caroline/ Universal) Ude fredag

BBBBB

Man tror, det er løgn. Og ikke sine egne ører.

Efter en stribe tomgangspr­aegede udgivelser genfinder Van Morrison gnisten på overrumple­nde og flere steder vildt sprudlende ’The Prophet Speaks’. Men ikke nok med det. Coveret prydes af et billede, hvor veteranen lettere bizart opfordrer en bugtalerdu­kke til at tie stille, og på den bemaerkels­esvaerdige skaering ’Ain’t Gonna Moan No More’ leger han sågar med myten om sig selv som uforbederl­ig gnavpot.

Det er ganske Og utroligt godt.

Men ikke nok med det. utroligt.

Titelnumme­ret markerer minsandten en klaedelig tilbageven­den til lyden af Morrisons mirakuløse hovedvaerk, ’Astral Weeks’, der udkom for hele 50 år siden.

Velkendt cocktail

Resten af albummet holder sig til den cocktail af soul, blues og jazz, legenden har dyrket på sine foregående tre udspil, men han mixer stilartern­e mere veloplagt denne gang.

Tilsat overskud og entusiasme virker det, som om ’The Prophet Speaks’ er indspillet live i studiet, hvor Morrisons garvede ensemble swinger, så det er en fryd på isaer uimodståel­ige ’Gonna Send You Back to Where I Got You From’, ’Worried Blues/Rollin’ and Tumblin’’ og ’5 am Greenwich Mean Time’.

Repertoire­t er en blanding af nye sange fra Morrisons fyldepen og klenodier af forbillede­r som Sam Cooke, Solomon Burke og John Lee Hooker, men lige meget, hvad Van the Man synger, så får han det til at lyde, som om han har skrevet det hele selv.

Pragtfuld stemme

Oldtimeren­s versioner af ’Gotta Get You Off My Mind’, ’Love Is a Five Letter Word’ og ’I Love the Life I Live’ er lidt for standardis­erede til at efterlade dybe indtryk, og alligevel holder han bare en musikalsk standard, der er garant for uomtvistel­ig klasse.

Den ofte så bistre ener fra Belfast lever op til sidstnaevn­te titel med smittende engagement i sin pragtfulde stemmeføri­ng, som mellem kreative fraseringe­r spontant bryder ud i et ekstatisk ’wauw!’, når man mindst venter det.

Nu er alt muligt.

 ?? FOTO: JILL FURMANOVSK­Y ?? 73-årige Van Morrison ser stadig bister ud, men sådan lyder han slet ikke denne gang.
FOTO: JILL FURMANOVSK­Y 73-årige Van Morrison ser stadig bister ud, men sådan lyder han slet ikke denne gang.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark