Ekstra Bladet

PENSIONSTY­VERIET HJAELP TIL NEDSLIDTE ER

POLITIKERN­E SNAKKER, MEN ... Meget få nedslidte har fået seniorført­idspension, som et flertal på Christians­borg indførte, da man forringede efterlønne­n og haevede pensionsal­deren Slagteriar­bejderen Ryan: Har i

- JANUS ØSTERGAARD jao@eb.dk

Da et flertal på Christians­borg blev enige om at udhule efterlønne­n, havde de samtidig en trumf i aermet.

Denne hed senior-førtidspen­sion og skulle hjaelpe de nedslidte danskere, som ikke kunne holde til mere efter et langt arbejdsliv.

'Mennesker, der er nedslidte efter et langt arbejdsliv, skal sikres en enkel og hurtig adgang til førtidspen­sion, når de er mindre end fem år fra folkepensi­onsalderen', lød det således i den såkaldte tilbagetra­ekningsaft­ale fra 2011 mellem VK-regeringen, Dansk Folkeparti og de radikale.

Men mere end fire år efter, at ordningen trådte i kraft 1. januar 2014, er realiteten, at den kun har hjulpet et fåtal af de nedslidte.

Ifølge et svar fra beskaeftig­elsesminis­ter Troels Lund Poulsen (V) til Enhedslist­ens Finn Sørensen har blot 1285 personer fået tildelt en senior-førtidspen­sion fra 1. januar 2014 til og med første halvår af 2018.

Spiller fallit

Dette står i skaerende kontrast til de forventnin­ger, der var til ordningen. Da flertallet på Christians­borg indgik tilbagetra­ekningsaft­alen, regnede man med, at i alt ca. 7400 personer ville have fået tilkendt senior-førtidspen­sion i 2018.

– Senior-førtidspen­sionen har lige fra start af vaeret et babyplaste­r på en blodstyrtn­ing, lyder det på den baggrund fra Enhedslist­ens Finn Sørensen.

Hos LO laegger formand Lizette Risgaard heller ikke fingrene imellem, når hun skal bedømme seniorført­idspension­sordningen:

– Som ordningen fungerer nu, har den spillet fallit, konstatere­r hun.

Få kender til den

Et notat fra fagforbund­et giver et fingerpeg om, hvorfor ordningen har vaeret en fiasko.

Her beskrives det, at mange seniorer ganske enkelt ikke kender til seniorført­idspension­en. Dette dokumenter­es af tal fra en undersøgel­se om helbred og tilbagetra­ekning, som LO har fået lavet.

I undersøgel­sen er de 6064-årige, som føler sig slidt ned enten fysisk eller psykisk, blevet spurgt, om de kender til muligheden for at få senior-førtidspen­sion. Hele 77 procent af de 60-64årige svarer nej til dette spørgsmål.

– Vi kan se, at det er en hemmelig ordning, for der er ikke ret mange, der kender til den. Det betyder, at det kommunale system ikke fortaeller om det til de borgere, der har brug for hjaelp, lyder det fra Lizette Risgaard.

– Kriteriern­e for at få ordningen er også for stramme. Det er de samme regler som for almindelig førtidspen­sion, slutter Risgaard.

Får jeg to Pamoler og en Ibuprofen, så går det lidt bedre

’Seniorført­idspension’ er ikke ligefrem et ord, der har fyldt meget hos Ryan Fahnøe Clement. Som mange andre medlemmer af LO er der nemlig tale om en ordning, som Ryan ikke hørt det store om.

– Den burde slås op offentligt, lyder det fra den 62-årige slagteriar­bejder, der undrer sig over, at der ikke har vaeret mere omtale af ordningen, som kun 1285 personer har fået tildelt på mere end fire år.

Om nogen burde Ryan ellers kende til muligheden for at traekke sig tilbage et par år før pensionsal­deren. Han har nemlig hårdt brug for det.

– Jeg vil på det kraftigste anbefale, at jeg får den seniorordn­ing. Jeg spørger mig selv, om jeg kan holde, til jeg er 67 år, for kroppen er sgu traet. Det er nok tegn på, at den er slidt, konstatere­r han.

Med politikern­es reformer er Ryans pensionsal­der steget med to år – og efterlønne­n er han ikke tilmeldt.

– Jeg taenkte, at jeg nok skulle arbejde, til jeg var 65 år, siger Ryan med henvis-

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark